Koja i kakva veštačenja su pomogla Vučićevom kumu Nikoli Petroviću da izbegne krivičnu odgovornost? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Slučaj u kome je Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića, izazvao saobraćajnu nezgodu, slika je današnje Srbije u kojoj se zakoni, propisi, institucije, pa i lični integritet brišu pred silom politike.

Radar je imao uvid u službena dokumenta o saobraćajnoj nezgodi 6. marta 2023. na beogradskom Dedinju, kada je kum predsednika Republike vozeći skupoceni automobil meklaren i ne poštujući prvenstvo prolaza udario vozilo u kome su povređene dve žene.

Javnost je za saobraćajni udes saznala odmah, preko sajta Nova.rs.

Ali čim su slučaj kuma preuzele institucije sistema, počela su da važe pravila za privilegovane – izostalo je zadržavanje Nikole Petrovića, ređala su se sumnjiva veštačenja, počeo je progon policajke Katarine Petrović koja je otkrila da je po prijavi policije kum predsednika Aleksandra Vučića izazvao udes pijan i drogiran, predmet se prebacuje u prekršajni sud…

Kako su testiranja pomogla osumnjičenom

Krenimo redom. U prvom izveštaju, koji je sačinila policija 6. marta prošle godine, u koji je Radar imao uvid, piše da je Petrović testiran na licu mesta i da mu je izmereno 0,41 promila alkohola u krvi.

Testiran je odmah i brzim testom za narkotike i bio je pozitivan na kokain. Dve povređene žene u drugom vozilu bile su negativne na oba testa.

Istog dana Petrović je odveden na VMA gde počinju neobična dešavanja. Pravila propisuju dva testiranja alkohola. Ali, urađeno je samo jedno, koje je pokazalo 0,46 promila.

Za narkotike uopšte nije rađeno testiranje iz krvi, iako je uobičajeno da se ono uzima iz istog uzorka. Na narkotike je Petrović na VMA testiran jedino analizom urina, a veštaci su naveli da je imao 0,34 miligrama po litru metabolita kokaina.

Nalaz na drogu potpisale su načelnica Odeljenja za toksikologiju Snežana Đorđević, načelnica Instituta za toksikologiju i farmakologiju Vesna Kilibarda i zamenica načelnice Centra za kontrolu trovanja Jasmina Vrvić Stošić. Nalaz za alkohol potpisale su doktorke Đorđević i Kilibarda.

Koja i kakva veštačenja su pomogla Vučićevom kumu Nikoli Petroviću da izbegne krivičnu odgovornost? 2
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od tada se predmet nalazio u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, da bi više od deset meseci kasnije, 29. januara 2024, veštak specijalista sudske psihijatrije Aleksandar Milošević napisao da se alkoholemija (prisustvo alkohola u trenutku saobraćajne nesreće) ne može precizno utvrditi.

On je, ipak, dodao da se najverovatnije kretala od 0,1 do 0,2 promila (dozvoljena količina alkohola iznosi do 0,2 promila).

Za kokain je konstatovao: „Jedini siguran pokazatelj dejstva ovog narkotika bila bi analiza krvi, jer on ima dejstvo dok je prisutan u krvi.“ A upravo to je i propušteno da se utvrdi.

Naravno, to je onda bio osnov da tužilaštvo odustane od krivičnog gonjenja kuma predsednika i predmet ustupi prekršajnom sudu.

Veštaci sa dugogodišnjom praksom za Radar navode da ovako urađena testiranja nemaju upotrebnu vrednost u postupku, jer ne objašnjavaju uticaj alkohola i narkotika prilikom saobraćajne nezgode i da tako urađeni mogu samo predstavljati pomoć osumnjičenom.

Specijalista sudske medicine i vanredna profesorka Medicinskog fakulteta u penziji Ivanka Baralić Obradović jedina je javno pristala da komentariše veštačenje nakon uvida u nalaze Nikole Petrovića.

Ona kaže za Radar da ne može da prihvati ova veštačenja jer nisu urađena po principima savremene medicinske nauke i prakse.

„Osnovni propust je što nije rađen test na prisustvo psihoaktivnih supstanci u krvi. Petrović je imao metabolite kokaina u urinu, što potvrđuje da je sigurno uzimao kokain. Neverovatno je da mu u Beogradu, gde je sve dostupno, ne rade test na prisustvo psihoaktivnih supstanci u krvi, kada su već uzeli krv na analizu za alkohol. Sa nalazom kokaina u krvi znalo bi se kada je tačno i koliko je uzeo tog narkotika. U Institutu za sudsku medicinu u Beogradu postoji najsavremenija toksikološka laboratorija, u kojoj je na osnovu analiza moglo da se ustanovi kada je i koliko neko koristio drogu, kada je uzeo i u kojoj količini. Da su hteli da ti nalazi budu precizni, nadležni bi Petrovića odveli u Institut za sudsku medicinu gde bi se uradile sve neophodne analize. Nakon toga obavilo bi se kvalitetno sudskomedicinsko veštačenje“, kaže sagovornica Radara.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Radara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari