Koja je razlika između operatera i operatora? 1Foto: Pixabay/Patrice_Audet (Ilustracija)

Operater ili operator, dve su naizgled slične imenice, za koje u prvi mah posegnemo da proverimo kako se pravilno pišu. Međutim, nije ovde problem u jezičkim nedoumicama, već u značenju.

Operater je profesija, odnosno profesionalna oznaka koja se koristi u različitim industrijama, a odnosi se na lice koje obavlja određene tehničke radnje ili upravlja određenim tehničkim uređajima.

Primera radi, to je operater centrale u kompaniji koja nudi telefonske usluge. To su, recimo, ljudi koji rade u kol centrima.

Zatim, može biti operater teške opreme, odnosno to je lice koje upravlja teškom opremom koja se koristi u inženjerskim i građevinskim projektima. Postoji operater u vojsci – vojnik u snagama za specijalne operacije.

Operater može biti i lekar kome je struka hirurgija, dakle, koji operiše. Ali, prema Rečniku srpskog jezika Matice srpske (2011), on takođe je i operator.

Postoji i operater u kontekstu sprovođenja zakona. Tu se misli na službenika za sprovođenje zakona koji je obučen i sertifikovan.

U oglasima za posao neretko ćete naići da se traži operater za uplatna mesta u kladionicama. Takođe, za poziciju blagajnik, često se upotrebljava termin operater.

Međutim, kada je reč o pružaocu telekomunikacionih usluga, ispravno je koristiti imenicu operator. Dakle, operater u centrali, ali mobilni su operatori.

O tome ko su operatori objašnjava i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

„Operatori elektronskih komunikacionih mreža i usluga su osnovni subjekti na tržištu elektronskih komunikacija, pa se na njih u najvećem delu odnosi Zakon o elektronskim komunikacijama i delovanje Agencije. Operator je lice koje obavlja ili je ovlašćeno da obavlja delatnost elektronskih komunikacija, koja obuhvata izgradnju ili postavljanje, održavanje, korišćenje i davanje na korišćenje javnih komunikacionih mreža i pripadajućih sredstava, kao i pružanje javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga“, objašnjavaju na sajtu RATEL-a.

Elektronska komunikaciona usluga je, kako dodaju, usluga koja se po pravilu pruža uz naknadu, a sastoji se u celini ili pretežno od prenosa signala u elektronskim komunikacionim mrežama, uključujući telekomunikacione usluge i usluge distribucije i emitovanja medijskih sadržaja, ali ne obuhvata usluge pružanja medijskih sadržaja.

Na sajtu RATEL-a se nalazi i elektronska evidencija operatora javnih komunikacionih mreža i usluga u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari