Koja velika promena čeka sve vozače u Srbiji za osam dana 1Foto: Radmila Marković/Danas

Prema odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, vozači su u obavezi da imaju sve četiri zimske gume od 1. novembra do 1. aprila. Auto-moto savez Srbije (AMSS) već je savetovao vozačima da iskoriste ove tople dane i pripreme svoje automobile za predstojeću zimsku sezonu, prenose mediji.

Prema istim informacijama, AMSS je pojasnio da su vozači, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od 1. novembra do 1. aprila u obavezi da imaju sva četiri zimska pneumatika na automobilu.

Ne samo, kako se navodi, na pogonskim točkovima nego na sva četiri zimska pneumatika ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Uz to, šara na gumama mora biti minimum četiti milimetara.

Prema objavljenim informacijama, prilikom menjanja vremenskih uslova neophodno je prilagoditi se funkcionalnom opremom. Zimski period generalno povećava rizik od saobraćajnih nesreća zbog padavina, klizavog puta, leda i snega.

Zimske gume koje povećavaju trakciju i doprinose da vozilo ostvari maksimalne performanse kočenja i upravljivosti od pomoći su samo prilikom niskih temperatura. Čim se temperatura popne na podeok iznad sedmog stepena, vreme je da se zimske gume odlože i namontiraju letnje.

Sve četiri gume treba da budu od istog proizvođača, isti model, i iste istrošenosti šara tj. starosti. Jedino u tom slučaju će nivo prianjanja na podlogu biti približno isti za svaki točak, pa neće dovesti do nestabilnosti vozila.

Najgora opcija koju možete napraviti jeste kombinacija letnjih i zimskih guma ili kupovina samo po dve nove, pa ih, na primer, postavljati na pogonsku osovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari