Koji će sve biti izazovi bošnjačke zajednice na popisu stanovništva u Novom Pazaru 1Novi Pazar, foto Beta

Popis stanovništva 2022. godine – izazovi za bošnjačku zajednicu – bila je tema okruglog stola u Novom Pazaru, na kojem je učestvovalo dvadesetak predstavnika političkih partija, lokalnih samouprava . Islamske zajednice (IZ) i organizacija civilnog društva.

Cilj je da se kroz otvoreni dijalog sagledaju i analiziraju najveći izazovi i prepreke sa kojima se suočava bošnjačka nacionalna manjina i drugi građani i Sandžaku.

Učesnici razgovora su zaključili da je popis stanovništva ima strateški značaj za definisanje javnih politika širokog spektra, da je o učešću na popisu pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice uspostavljen konsenzus različitih političkih i društvenih aktera, kao jednom od temeljnih interesa bošnjačke zajednice; da se posebna pažnja posveti popisu u opštinaima Priboj i Nova Varoš i uostalim gradovima Srbije gde žive Bošnjaci; da su izazovi pripremljenost institucija i popisivača za sprovođenje popisa među marginalizovanim grupama pojavu novih nacionalnih manjina (Goranci) ili izjašnjavanje kroz popisne kategorije koje su ranije bile prisutne u rezultatima popisa (Muslimani), koje mogu da utiču na brojno stanje nacionalnih manjina i da je potrebno aktivnije informisanje i motivacija građana, posebno Bošnjaka, da učestvuju na popisu.

-Popis stanovništva je nadstranačko pitanje. Vidljivo je da je postignut konsenzus svih političkih stranaka, da je popis za bošnjačku zajednicu veoma bitan – ocenjuje programski koordinator novopazarske nevladine organizacije Akademska inicijativa „Forum 10“ Fahrudin Kladničanin i naglašava da je to važno „posebno zbog toga što imamo iskustvo bojkota popisa od pre 11 godina, koji je inicirao pokojni Muamer Zukorlić“,

Kladničanin zaključuje da je taj bojkot „ostavio velike posledice na socio-ekonomske i druge društvene politike u ovom regionu“

Razgovorima nisu prisustvovali zvaničnici SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

To je bilo iznenađenje za organizatore okruglog stola. Iz BNV je javljeno da predsednica Jasmina Curić neće prisustvovati „zbog ranije zakazanih obaveza“, iz SDA, uobičajeno, izostalo je opravdanje zbog odsustva.

I SDA i BNV, pre više od mesec dana, ušli su u kampanju za predstojeći popis stanovništva..

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Podrška institucionalnom razvoju i strateškom dijalogu u multietničkim zajednicama u Sandžaku/jugozajednoj Srbiji“, koji Akademska inicijativa realizuje uz podršku Fonda za otvoreno društvo Srbije.

Prema poslednjem popisu, u ovom delu Srbije, bilo je 142.737 Bošnjaka, koji u državi čine oko dva odsto stanovnika.

Zbog poziva na bojkot, tvrdi se da Bošnjaka ima više i da su zbog toga izostali mnogo veći finansijski transferi iz republičkog budžeta.

Procenjuje se da je, samo Novi Pazar kao najveći grad u ovom regionu, u proteklih deset godina, ostao uskraćen za oko 20 miliona evra republičkog novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari