Koji oboleli građani Šapca neće morati više u Beograd po terapiju 1Foto: privatna arhiva / Danas

Pacijenti sa područja Mačvanskog okruga, koji boluju od multiple skleroze, a kojima je prepisana inovativna terapija za lečenje ove bolesti, više neće morati svakog meseca da putuju u Beograd po svoj lek, nego će ga dobijati u Šapcu, budući da je Opšta bolnica “Dr Laza K. Lazarević”, postala regionalni centar za preuzimanje terapije, objavila je ova zdravstvena ustanova.

“Pacijenti neće morati da plaćaju put, da gube vreme, već će lekovi stići u našu bolničku apoteku i biti uručeni kome su određeni. U prva dva, tri meseca kod nas će lekove preuzimati pacijenti koji su već na inovativnoj terapiji i koji su obučeni kako da je koriste”, kazala je načelnica Službe neurologije dr Biljana Živanović.

Od 2020. godine, građanima Srbije kojima je postavljena dijagnoza multipla skleroza, omogućeno je da se leče po svetskim standardima o trošku države.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) na pozitivnu listu stavio je lekove druge i treće generacije za multipla sklerozu.

U kliničkim centrima Vojvodine, Beograda, Niša i Kragujevca formirane su lekarske komisije koje na osnovu kliničke slike pacijenata i kompletne medicinske dokumentacije donose odluku ko od obolelih ispunjava uslove za lečenje inovativnom terapijom.

Koji oboleli građani Šapca neće morati više u Beograd po terapiju 2
Dr Biljana Živanović, načelnica Službe neurologije Foto: OB Šabac

“Odobravanje ko ispunjava uslove i dalje će se obavljati u jednom od ova četiri klinička centra, ali značajno je to što pacijenti bar neće morati svaki mesec da putuju da bi preuzeli terapiju”, objašnjava dr Živanović.

Nisu svi pacijenti oboleli od multiple skleroze kandidati za inovativnu terapiju.

U zavisnosti od stanja bolesti i stepena oštećenja, komisija utvrđuje ko na ovu imunomodularnu terapiju može da reaguje povoljno.

U tom smislu, pacijent koji je već nepokretan, odnosno kod kojeg je bolest uzela maha, nije kandidat za terapiju.

Što ranija dijagnoza i početak lečenja u značajnoj meri može da poboljša kvalitet života pacijenta, a u povoljan ishod računa se i kada bolest stagnira.

Zato je uvođenje novih terapija multiple skleroze od izuzetne važnosti za takve pacijente, ističu u šabačkoj Opštoj bolnici.

“Ove lekove oni sami sebi daju kao što osobe obolele od dijabetesa to čine sa insulinom, doduše ne svakodnevno već dva do tri puta nedeljno. Pošto će u prvo vreme terapiju u Šapcu preuzimati pacijenti koji su obučeni kako da je koriste, nove pacijente obučavaće naše medicinske sestre iz Službe neurologije”, objasnila je dr Živanović.

Napominje da je formirana čitava ekipa lekara i sestara koja će u svakom trenutku biti na raspolaganju pacijentima u slučaju bilo kakvih pogoršanja ili ukoliko im zatreba pomoć.

“Što se tiče rezultata nove terapije, jednom godišnje se rade detaljne pretrage i ja moram da kažem da sam kao lekar prezadovoljna rezultatima”, istakla je dr Živanović.

U šabačkoj Opštoj bolnici trenutno 62 pacijenta prima ovu terapiju.

Šabac u vrhu po lečenju neuroloških oboljenja

Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema. Bolest je progresivna, prouzrokuje visok stepen invalidnosti, ograničava pacijenta u redovnom funkcionisanju, u radu, odnosno u radnoj sposobnosti. Šabac je sa nešto iznad stotinu evidentiranih u samom republičkom vrhu.

Prema račima dr Biljana Živanović, Šabac je jedan od značajnijih gradova u Srbiji po pitanju neurologije ne samo kada je reč o lečenju pacijenata sa multipla sklerozom, već i drugih neuroloških oboljenja.

“Simptomi multiple skleroze mogu biti vrtoglavica, zujanje u ušima, oštećenje vida na jednom oku, slabost ekstremiteta, ponekad glavobolj. Kada posumnjamo na ovu bolest, prvo radimo neurološki pregled, potom lumbalnu punkciju i osnovnu analizu likvora”, kazala je ona.

Objašnajva da to prate i druge laboratorijske analize, kao i magnetna rezonanca.

“Mi u Šapcu možemo relativno brzo da potvrdimo dijagnozu multiple skleroze, a težimo da to bude u roku od mesec dana kako bi pacijent što pre dobio potrebnu terapiju”, istakla je dr Živanović.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari