Koji sportisti najčešće zloupotrebljavaju tramadol, lek koji je Svetska antidoping agencija upravo zabranila? 1EPA-EFE-SEBASTIEN-NOGIER

Svetska antidoping agencija (WADA) zabranila je upotrebu tramadola na sportskim takmičenjima počev od 2024. godine. Ovaj potez dolazi nakon što je Svetska asocijacija biciklista zabranila upotrebu ovog analgetika među svojim takmičarima.

Tramadol, koji je u Srbiji poznat kao trodon, veoma je jak analgetik, koji sportisti korsite kako bi mogli da izguraju takmičenja u situacijama kada osećaju velike bolove.

Iako se u većini zemalja može dobiti samo na recept, tramadol nije teško nabaviti i drugim putem s obzirom da se može kupiti i preko interneta.

Prema podacima koje je iznela Svetska asocijacija biciklista (UCI) tramadol je pre zabrane veoma često upotrebljavan među biciklistima – tokom 2017. godine, 4,4 odsto uzoraka uzetih od takmičara pokazivali su upotrebi ovog leka.

Istovremeno većina – čak 68 odsto svih uzoraka urina koji su sadržali tramadol a koji su dobijeni od takmičara u okviru 35 olimpijskih sportova, pripadali su biciklistima.

Sve to zajedno govori u prilog činjenici o veoma širokoj zastupljenosti trodona u biciklističkom sportu, zbog čega je krovna organizacija i reagovala.

UCI navodi da je upotreba trodona praćena mučninom, gubitkom koncentracije, pospanošću – što povećava rizik od sudara. Takođe kontinuirana upotreba može da stvori zavisnost.

O zavisnosti od trodona nedavno je govorio i nekadašnji golman Liverpula Kris Kirkland.

On je za Gardijan ispričao kako je koristio ovaj analgetik da bi izgurao utakmice uz bolove koje je imao zbog povrede leđa. Zloupotreba trodona u njegovom slučaju toliko je uzela maha da je u jednom trenutku razmišljao i o samoubistvu.

– Ne bi trebalo da se uzima više od 400 miligrama tramadola dnevno a ja sam bio na 2,500 miligrama na dan. Na kraju, lek prestane da ima efekta, samo te psihički uništava…. Par puta mi se desilo da uzmem po 10, 12 tableta. Halucinirao sam. Imao sam aritmiju, padao sam u nesvest i dolazi sebi… To me je nateralo da stanem na par dana…. Ali onda proradi zavisnost… – ispričao je nekadašnji fudbaler, koji sada svojim primerom želi da utiče na druge sportiste da nađu način da se izbore sa svojim zavisnostima.

U svom saopštenju Svetska antidoping agencija ističe da je do sada tramadol bio među supstancama koje je agencija pratila.

– Prikupljeni podaci govore da se tramadol u značajnoj meri koristi u sportu. Zloupotreba tramadola, sa rizikom od fizičke zavisnosti, zavisnosti od opiodia, predoziranja u opštoj populaciji, zabrinjava i to je dovelo do toga da tramadol bude kontrolisani lek u mnogim zemljama. Studije koje je finansirala WADA takođe su pokazale da tramadol može poboljšati sportske performance – navodi WADA.

Agencija je odlučila da upotreba trodona na takmičenjima bude zabranjena od 2024. godine kako bi se sportistima dao jednogodišnji period tokom koga bi dobili sve potrebne informacije o upotrebi ovog leka. Inače korišćenje trodona biće zabranjeno samo tokom samih takmičenja ali ne i van njih.

Istovremeno, specijalizovani sportski sajtovi navode  da je malo verovatno da će sportisti moći na takmičenjima da koriste trodon na osnovu takozvanog „terapeutskog izuzetka“ – zvaničnog dokumenta koji omogućava takmičaru da iz medicinskih razloga koristi lek koji je inače zabranjen.

U Americi koja se posebno suočava sa sve većom zloupotrebom lekova za bolove procenjuje se da trodone zloupotrebljava između 1,6 i 1,8 miliona ljudi. Mnogo veći broj američkih građana zloupotrebljava druge opoide – među kojima je oksikodon i hidrokodon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari