Koji su bili najteži zadaci na testu iz srpskog: Đaci se dvoumili šta znači reč "usplahiren", namučili se i oko Laze Lazarevića i glasovnih promena 1Foto: V. A.

Šta znači reč „usplahiren“ jedno je od pitanja u testu iz srpskog jezika koje je namučilo mnoge male maturante koji su danas polagali završni ispit.

– Među ponuđenim su bila četiri odgovora: uplašen, uznemiren; sve vreme, često; energično, žustro i uporno. Dvoumili smo se između uplašen i energičan, a za druga dva ponuđena odgovora smo odmah znali da nisu tačna – rekli su nam đaci OŠ „Ujedinjene nacije“ sa kojima smo razgovarali odmah po završetku testiranja.

Koji su bili najteži zadaci na testu iz srpskog: Đaci se dvoumili šta znači reč "usplahiren", namučili se i oko Laze Lazarevića i glasovnih promena 2
Foto: V. A.

Osmaci su imali teškoće i sa pitanjem u kojem je dat odlomak iz pripovetke „Sve će to narod poznatiti“ Laze Lazarevića, u kojem je trebalo od šest ponuđenih tvrdnji da se zaokruže one koje se odnose na ovo delo. Na pitanje šta im je tačno bilo teško, pošto se u tom zadatku proverava razumevanje pročitanog, đaci su se žalili, pre svega, na dužinu odlomka.

Nekima je bio komplikovan zadatak u kojem se tražilo da prepoznaju glasovne promene, neki su grešili na stilskim figurama, ali opšta ocena je da test nije bio previše težak i da se mogao uraditi za najviše sat vremena.

– Ja sam sve uradila za 45 minuta, a onda sam proveravala. Najviše je bilo pitanja u kojima je trebalo da obojimo kružić ispred tačnog odgovora, a samo u tri, četiri zadatka se tražilo da napišemo odgovor. Očekujem 17 ili 18 poena – rekla nam je Sara, učenica pomenute osmoletke.

Đaci kažu da je jedan od najlakših zadataka koji su svi znali da se pogodi ko je autor „Sumnjivog lica“ i „Hajduka“, a na naše pitanje ko je uglas odgovaraju da je reč o Branislavu Nušiću.

U OŠ „Ujednjene nacije“ završni ispit je polagalo 145 osmaka koji su bili raspoređeni po holovima i u svečanoj sali, a nepodeljeni utisak svih učenika sa kojima smo razgovarali je da prepisivanje nije bilo moguće.

– Bukvalno su nas opominjali čim bismo pokušali da se okrenemo. Ne možeš ni da dišeš – slikovito nam je dočarala jedna učenica strogu kontrolu dežurnih nastavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari