Ružić učenicima: Ne brzajte, nema razloga za tenziju 1Foto: V. A.

Obraćajući se učenicima na polaganju male mature, ministar prosvete Branko Ružić im je poželeo puno sreće tokom tri dana ispita.

– Siguran sam da ste imali dovoljno vremena da savladate u osam godina ono što ćete u ova tri dana polagati. Budite pribrani. Nemojte da radite ništa brzopleto. Imate 120 minuta. Uveren sam da ćete znanje koje ste sticali iskoristiti da se kvalifikujete za željene škole i smerove, koje ćete izneti u listi želja 6. i 7. jula. Ovo nije traumatično iskustvo, nema razloga za tenziju. Vidim da ste nasmejani, opušteni. Ovde je danas 145 osmaka. Opredelite se za škole u kojima sebe vidite u vašoj budućoj karijeri i siguran sam da ćete dati doprinos razvoju našeg društva. Ne rešavajte zadatke na brzinu, što je brzo to je i kuso, nego lagano, siguran sam da će rezultat doći sam po sebi- rekao je Ružić u obraćanju učenicima u OŠ „Ujedinjene nacije“.

Ružić je istakao da će svi osmaci biti upisani u srednje škole. Takođe, je naveo da je stepen bezbednosti testova na najvišem mogućem nivou.

-Ne očekujem bilo kakve probleme te vrste. Ukoliko i dođe do toga, vinovnici će biti najdrastičnije sankcionisani. Mislim da je važno da je ZVKOV štampao zbirke i testove, da su testovi zapečaćeni i bezbedno dopremljeni školama tokom vikenda, kako na srpskom jeziku tako i na osam jezika nacionalnih manjimai očekujemo da sve protekne u najboljem mogućem redu. Deca treba da budu pribrana, staložena, da ne rade brzopleto. Imaju 120 minuta da reše test i uvren sam da će pokazati na najbolji mogući način znanje koje su sticali tokom osmogodišnjeg školovanja – rekao je ministar.

Ružić učenicima: Ne brzajte, nema razloga za tenziju 2
Foto: V. A.

Na pitanje novinara kako bi se, da je osmak, osećao posle dve godine korone, sada i dojava o bombama, ministar je rekao da je svima nama u genetskom kodu da budemo pripravni na te vanredne okolnosti i situacije. Ne osporava da situacija nije prijatna, ali ističe da se učenici u atipičnim okolnostima dodatno angažuju i da se zbog toga nada da će postići bolje rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari