Koji su najčešći problemi sa naknadama za trudnice i majke? (ANKETA) 1Foto: Pexels

Glavne manjkavosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom prevaziđene su nedavno usvojenim izmenama ovog zakona prema kojima se trudnicima i porodiljama garantuje da naknada koju će primati tokom odsustva sa rada ne sme biti manja od minimalne prosečne zarade.

Iako je ovo dobra vest za majke koje tek treba da ostvare ovo zakonsko pravo, ostaje mnogo onih trudnica i porodilja kojima su naknade obračunate po lošijim uslovima i ostaje da se vidi da li će one uspeti da ostvare pravo na obeštećenje.

Osim što su od početka primene zakona, mnoge majke prijavljivale slučajeve obračuna izuzetno niskih naknada od svega par hiljada dinara, novi problemi sa ovom vrstom pomoći javili su se tokom pandemije.

Naime, mere države za pomoć privredi usled krize izazvane pandemijom korona virusa, koje podrazumevaju mogućnost da poslodavci odlože uplate poreza i doprinosa za zaposlene, negativno se se odrazile na obračun naknada za buduće majke.

Ukoliko ste jedna od njih, ili poznajete neku od majki (ili očeva koji su koristili pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta) oštećene u prethodnom periodu prvobitnim odredbama ovog zakona, odgovorite na pitanja iz Danasove ankete i pomozite nam da istražimo koliko je broj oštećenih i na kakve su sve probleme nailazili/e.

Novinari Danasa kontaktiraće one čitaoce koji nam kroz anketu ostave svoje podatke kako bismo mogli detaljnije da čujemo njihovo mišljenje i iskustva. Nećemo objaviti nikakva imena ili dokumenta bez prethodne saglasnosti. Vaši odgovori su sigurni.

Novinari Danasa kontaktiraće i stručnjake za ovu oblast kako bi odgovorili na probleme građanki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari