Koji su najčešći simptomi novih kovid slučajeva? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Omikron i njegove varijante i podvarijante i dalje su prisutne, a simptomi bolesti se ponovno menjaju.

 

Pored uobičajenih simptoma, doktor je primetio da neki pacijenti sada prijavljuju nove simptome koji uključuju dijareju, smanjeno izlučivanje urina i bol u grudima.

„Broj akutnog koronarnog sindroma, infarkta miokarda (srčani udar) je u porastu kod pacijenata sa COVID-19. Postoje pacijenti koji prijavljuju nespecifične simptome kao što su bol u grudima, smanjeno izlučivanje mokraće, dijareja, a onda se ispostavi da su pozitivni na kovid“, kaže Akshai Budhraja, viši konsultant za respiratornu medicinu u Aakash Healthcare, prenosi N1.

Pored navedenih simptoma, lekar je uočio i sledeće simptome kod novih slučajeva covida:

– vrtoglavica

– eskstremna slabost

– privremeni gubitak mirisa i ukusa

– groznica

– kašalj

– kratkoća daha ili otežano disanje

– umor

– bolovi u mišićima ili tijelu

– glavobolja

– grlobolja

– curenje ili začepljen nos.

Podvarijanta omicron BA 2.75 ima veću brzinu prenosa. Nedavno je otkriven u Delhiju. Glavni naučnik Svetske zdravstvene organizacije Sumija Svaminatan rekla je da je izgleda da je BA.2.75 mutirao na način koji bi mogao da ukaže na „veliko bekstvo imuniteta“, što bi moglo da znači da bi ljudi koji već imaju antitela iz prethodnog mogli da se zaraze ovom podvarijantom. vakcinacije .

Međutim, dobra vest je da ova varijanta ne izaziva ozbiljne bolesti. Lekari su takođe primetili da trenutni period oporavka većine pacijenata traje oko nedelju dana, prenosi Tajms of Indija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.