Koju svrhu ima odlaganje disciplinskog postupka protiv Vladimira Đukanovića zbog intervjua sa Koluvijom 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Disciplinski pretres u postupku koji se vodi protiv advokata i narodnog poslanika Vladimira Đukanovića otkazan je danas pošto se nije pojavio njegov zastupnik, advokat Dragoslav Ljubičanović. Ljubičanović je pred početak pretresa poslao dopis iz Doma zdravlja da je sprečen da prisustvuje.

Međutim, iako ročište nije održano, bilo je posla za zapisničarku Advokatske komore Beograda (AKB).

Naime, disciplinska tužiteljka AKB-a Biljana Kajganić imala je zamerke na odluku veća, smatrajući da se radi o taktici odbrane kako bi nastupila zastarelost.

– Dokument koji je poslat ne sadrži elementarne podatke za odluku veća. Ne navodi se podatak ni od čega boluje, ni od kada je nastupila sprečenost za rad. Ovo je poslato pro forme, a cilj je prolongiranje disciplinskog postupka kako bi došlo do apsolutne zastarelosti, kazala je Kajganić.

Na ovo je reagovao član disciplinskog veća advokat Željko Stanković, podsetivši tužiteljku da je jedan pretres odložen zbog toga što se nije pojavila njena zamenica, a da tom prilikom nije ni dostavljena medicinska dokumentacija.

– Mi postupamo po zakonu, baš zato da nam sutra ne bi pala presuda i došlo do zastarelosti. Ako smo bili korektni prema tužilaštvu i bez medicinske dokumentacije odložili pretres, onda moramo i sada kada je advokat, u skladu sa zakonom, dostavio potvrdu da je sprečen, naveo je Stanković.

Podsetimo, advokat Vladimir Đukanović tereti se za težu povredu discipline zbog toga što je 1. oktobra 2021. godine “sa umišljajem, svestan da je delo zabranjeno” na portalu Objektiv.rs u emisiji “Ozbiljno sa Đukom” kao branilac Predraga Koluvije koga zastupa u postupcima Jovanjica 1 i Jovanjica 2, istovremeno u ulozi novinara, intervjuisao svog branjenika.

Đukanović, dodaje se u optužnici, tom prilikom je koristio informacije do kojih je došao kao Koluvijin branilac, te prihvatao sve njegove tvrdnje da je bio ucenjivan “tako što mu je iz Kabineta Ministra unutrašnjih poslova nuđena sloboda ako za ‘Jovanjicu” optuži Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, da je ponuda uključivala i pominjanje Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova, ali i Bratislava Gašića, šefa BIA”.

Na pretresu koji je danas odložen bilo je planirano ispitivanje Katarine Golubović, direktorke Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM, koja je podnela disciplinsku prijavu.

Osim što se bavi advokaturom, Đukanović je narodni poslanik Srpske napredne stranke, kao i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe. On je na prvom pretresu u ovom disciplinskom postupku negirao krivicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari