Kolektivna ostavka zbog inertnosti i opstrukcije vlasti 1Foto: Wikipedia

Predstavnici Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša (LAF) u Radnom timu za izradu novog Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) grada Niša podneli su kolektivnu ostavku.

Ostavka je podneta na članstvo u timu zbog, kako su naveli, „inertnosti i opstrukcije“ u donošenju ovog strateškog antikorupcijskog dokumenta.

Svih sedam članova Radnog tima koje je predložio LAF podneli su ostavke nakon devetomesečnih napora, truda i posvećenosti da maksimalno doprinesu donošenju kvalitetnog LAP grada Niša, te stvore čvrste preduslove za izbor novog lokalnog antikorupcijskog tela, naveli su oni u saopštenju.

– Pošto Model LAP-a, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije i na osnovu kojeg svi gradovi i opštine u Srbiji treba da izrade svoje lokalne antikorupcijske planove, predviđa da su predstavnici lokalnih antikorupcijskih tela „obavezni članovi“ radnih timova za izradu ovih planova, legitimitet niškog Radnog tima je našom kolektivnom ostavkom ozbiljno doveden u pitanje. Valjanost celokupnog procesa je, međutim, dovedena u pitanje znatno ranije, navodi doskorašnja članica Radnog tima i bivša koordinatorka LAF-a Zorica Miladinović. Ona precizira da je izrada budućeg niškog LAP potpuno zamrla, da propusti i problemi na koje su ukazivali nisu rešavani, a da njihovi najznačajniji antikorupcijski predlozi, inače čvrsto zasnovani na Modelu Agencije, nisu naišli na podršku većine članova Radnog tima, koje je predložio Grad.

Prema njenim rečima, pojedini članovi Radnog tima koje je predložio grad zagovarali su stav da Model LAP-a predstavlja „samo okvirni orijentir“ i da se njegove vrednosti i principi „i ne moraju poštovati“, te iznosili ocene da su neka rešenja u Modelu „nezakonita“. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je koordinator Radnog tima, nije prisustvovao nijednom sastanku, te nije ni učestvovao u radu tima.

– On, tako, nije odgovorio ni na naš zvanični predlog da u sastavu Radnog tima ne mogu biti osobe kojima su izrečene sankcije ili se protiv njih vodi postupak pred sudskim organima ili Agencijom za borbu protiv korupcije zbog krivičnih dela sa elementom korupcije, odnosno zbog kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji mu je dostavljen početkom oktobra prošle godine, i nakon toga više puta ponavljan. Mi, svakako, poštujemo prezumpciju nevinosti, i da niko nije kriv do pravosnažne presude, što je važan pravni princip, ali smatramo da u timu koji donosi strateški gradski antikorupcijski dokument, na osnovu kojeg će se birati članovi budućeg antikorupcijskog tela koji ne smeju imati ni najmanju korupcijsku „mrlju“, ne bi trebalo da budu osobe sa ovom vrstom antikorupcijskog deficita, kaže Miladinović.

U saopštenju se podseća da je grad Niš jedan od samo nekoliko gradova u Srbiji koji je još 2011. godine usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a jedini grad u zemlji koji je imao LAF kao samostalno, nezavisno i funkcionalno lokalno antikorupcijsko telo, te da se takav antikorupcijski kapital ne sme „prokockati“. Niško lokalno antikorupcijsko telo postalo je obrazac za sva lokalna antikorupcijska tela u Srbiji, što je prepoznao i Model Agencije, u kojem se navodi da je „predlog rešenja za izbor članova, organizaciju i rad“ tih tela „dat prema praksi i iskustvu Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu“, dodaje se.

Model LAP-a je, inače, propisao da je rok za usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova u Srbiji bio 30. juni 2017. godine. Donošenje ovog modela, usvajanje LAP-ova u svim lokalnim samoupravama i formiranje lokalnih antikorupcijskih tela predviđeno je Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 23, usvojenim od strane Vlade Srbije u aprilu 2016. godine.

„Mešanje“ službe Gradskog veća

– Služba za poslove Gradskog veća, koja nije član Radnog tima i nema aktivnu legitimaciju da učestvuje u izradi LAP-a, kroz svoje „pravne komentare“ suštinski se mešala u proces izrade, pozivajući pri tom na nepoštovanje nekih od najvažnijih rešenja u Modelu Agencije, odnosno na selektivno poštovanje Modela, i to na način koji odgovara lokalnoj vlasti, a snižava standarde u institucionalnoj borbi protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari