Građani Severne Koreje juče su nastavili da odaju počast preminulom lideru Kim Džong Ilu, čije je telo izloženo u staklenom sarkofagu u memorijalnoj palati Kumsusan u Pjonjangu. Kovčeg je okružen brojnim vencima cveća. Kim Džong Il (69) je umro u subotu od srčanog udara, ali je vest o njegovoj smrti objavljena tek u ponedeljak. Nacionalna žalost u Severnoj Koreji trajaće do 29. decembra.


Novi vođa Kim Džong Un obišao je s drugim severnokorejskim zvaničnicima telo svog preminulog oca, javili su državni mediji, prenosi Beta. „Drug Kim Džong Un posetio je telo druga Kim Džong Ila s predstavnicama partije, vlade i vojske da izrazi svoju tugu i svoj bol“, navodi novinska agencija KCNA. Severnokorejski mediji prenose scene kolektivne tuge za Kim Džong Ilom, koji je umro dok je obilazio zemlju vozom. Sahrana bivšeg vođe biće održana 28. decembra, a Severnokorejci su pozvani da podrže njegovog najmlađeg sina Kim Džong Una koji je određen da bude novi šef države.

Kim Džong Il je nasledio svog oca Kim Il Sunga, osnivača Severne Koreje koji je umro 1994. i time stvorio prvu komunističku dinastiju na svetu. Ministarstvo inostranih poslova Kine je juče saopštilo da je šef diplomatije te države Jang Điječi razgovarao telefonom sa svojim južnokorejskim kolegom Kim Sung Hvanom i sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton o situaciji na Korejskom poluostrvu posle smrti Kim Džong Ila. Kina se obavezala da će preduzeti napor i sarađivati sa svim stranama u cilju održavanja stabilnosti u regionu. Inostrani analitičari ocenjuju da Kina najviše strahuje zbog moguće destabilizacije Severne Koreje koja bi verovatno izazvala priliv izbeglica.

Hilari Klinton je pozvala novo severnokorejsko vođstvo da izabere put mira, poštovanja ljudskih prava i da poboljša odnose sa svojim susedima. „Duboko smo zabrinuti za dobrobit severnokorejskog naroda i naše misli i naše molitve su s njim u ovim teškim vremenima“, navodi se u saopštenju američke državne sekretarke. Ona je rekla da su SAD spremne da pomognu Severnoj Koreji da popravi uslove života za narod ukoliko vlada u Pjongjangu bude spremna da radi s međunarodnom zajednicom na započinjanju nove ere mira, prosperiteta i trajne bezbednosti na Korejskom poluostrvu.

Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Barak Obama razgovarao sa svojim južnokorejskim kolegom Li Mjung Bakom kako bi potvrdio „snažno angažovanje SAD da se obezbedi stabilnost Korejskog poluostrva. Obama je takođe telefonom razgovarao s japanskim premijerom Jošihikuom Nodijem, kome je preneo uveravanja da su SAD odlučne da brane svoje saveznike posle smrti severnokorejskog vođe. Obama i Noda su se složili da će SAD i Japan pratiti događaje obazrivo i da će ostati u bliskom kontaktu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari