Prema izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih aktivnosti kolera je zahvatila većinu zimbabveanskih regiona i epidemija se širi preko zaražene vode. U Zimbabveu kolera je dosad odnela više od 500 života, a registrovano je više od 12.000 slučajeva zaraženih, od početka epidemije u avgustu ove godine.

 Epidemija kolere izbija redovno u Zimbabveu od 1998. godine, ali broj žrtava sadašnje epidemije najveći je u poslednjih 15 godina.

Širenju bolesti takođe pogoduje i kolaps zdravstvenog i sanitarnog sistema uzrokovanog ekonomskom i političkom krizom u toj afričkoj zemlji. Državni mediji javili su da većina stanovnika Hararea nema vodu zbog nedostatka hemijskih sredstava za prečišćavanje vode za piće. Kolera je bolest koja se prenosi preko zaražene vode i izaziva povraćanje i akutnu dijareju koji mogu odvesti do smrti zbog dehidratacije. Širenje zaraze najčešće je u situaciji kada su sanitarni uslovi loši i kada se koristi zagađena voda za piće ili pripremu hrane. U Zimbabveu mnoge bolnice su zatvorene zbog ekonomske krize, a većina gradova nema regulisano snabdevanje vodom i redovno odnošenje đubreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari