Koliko često jedan bračni par treba da se ljubi? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ je u rubrici ženski svet objavio jedan tekst u kom su istaknute njujorške dame iznele svoje mišljenje o tome koliko puta dnevno bi muž trebalo da ljubi svoju ženu.

Mali žurnal“ piše da je pitanje, na koliko poljubaca od svog muža žena polaže pravo, postalo aktuelno među ženama u Njujorku kada je Eidita Gambijer podnela tužbu za razvod braka jer od svog supruga nije dobila dovoljno poljubaca.

Edita i njen muž su se na medenom mesecu dogovorili da će se ljubiti dva puta dnevno, ali je ljubljenje vremenom potpuno prestalo.

Oko ovog pitanja su se izjasnile i neke istaknute njujorške žene i „Mali žurnal“ je preneo neke od njihovih odgovora.

„Izvestan broj poljubaca koji treba da budu izmenjeni između muža i žene ne može se utvrditi. Poljubac za dobro jutro i laku noć jesu dva, a po tome svaki će čovek poljubiti svoju ženu kad pođe na posao i kad se vrati kući. To je četiri. Kada se žena pojavi za ručkom lepo obučena poljubac je sasvim umesan, tako da je to pet“, rekla je operska pevačica gospođa Nordika.

Ona je rekla i da može biti i više od pet poljubaca dnevno ali da nikako ne sme biti manje, i da poljupci posle svadbe uglavnom blede i vremenom postaju „obično mehaničko trenje“.

Jedna njujorška advokatica Herijet Džonston Vud je rekla da je ljubljenje stvar temperamenta i da „u prvim danima po svadbi ima više vremena za milovanja. Posle toga muž i žena moraju na drugi način svoju ljubav pokazivati. Oni sad imaju više da rade no da flertuju“.

Među njujorškim damama bilo je i onih koje su veliki protivnici poljubaca, poput izdavačice časopisa pokreta američkih sifražetkinja Sofije Leblinger.

„Mislim da bi čovek i žena trebalo retko kad da se ljube, barem ne u formi kako se poljubac danas predstavlja, to jest poljupcem u usta. To je osobito nehigijenski i ludo“, rekla je Sofija.

Ona je dodala da nije u potpunosti protiv razmenjivanja nežnosti između muža i žene, ali da za to ima mnogo boljih načina od poljupca u usta, kao što je na primer grljenje, ili poljubac u ruku ili u čelo.

Novinar „Malog žuranala“ je posle citata Sofije Leblinger, naizgled sarkastično, završio tekst rečima „E, ova poslednja potrevi dobro.“

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari