Koliko je Indijanaca pre 80 godina živelo u SAD?

Prelistavamo predratne listove Vreme i Pravda - 4. oktobar 1938. godine

Ostavite komentar


  1. Za vreme Karterove administracije smatralo se da su Indijanci jednostavno nestali. To je bio ujedno i povod da se donesu zakoni koji Indijancia daju pogodnosti, prava i privilegije jer se nije ocekivalo da ce se pojaviti. Na veliko iznenadjenje preko 2 miliona pripadnika sa plemenskim izvodima zakucalo je na vrata nadleznih i dobilo beneficije. Epilog je da se 80-tih i 90-tih veliki novac slio u indijanske rezervate kroz kockarski turizam. Howard Zinn, u svojoj knjizi „A people’s history of the United States“ daje podatak da je u vreme dolaska Kolumba u celoj Americi zivelo oko 75 miliona Indijanaca, od toga 25 miliona u Severno Americi. Indijanci su ime dobili od svojih osvajaca i tlacitelja koji su u njihovo ime napisali njihovu istoriju krijuci najveci genocid u istoriji covecanstva zarad progresa i profita.

    1. U vreme dolaska evropljana u Ameriku, na čitavoj Zemlji živelo je oko 400 miliona ljudi, od toga 300 u Kini i Indiji, a ostatak uglavnom u Evropi.
      Čitava Amerika imala je dvadesetak miliona, od toga ogromna većina u centralnoj i južnoj Americi (Acteci, Inke, Maje).
      Severena Amerika, današnje SAD i Kanada, imala je tri do četiri milona žitelja.
      Veleiki broj starosedelaca stradao je nenasilno. od novih bolesti koje su Evropljani doneli.
      Svejedno, ti narodi postoje i danas. Na teritoriji koju su Sloveni (Srbi) naselili, danas nema starosedelaca. Šta se sa njima desilo?
      Polako sa teorijama o genocidu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.