Koliko roboti u operacionim salama pomažu doktorima 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Postavljaju se pitanja hoćemo li videti robote u operacionim salama i hoće li zameniti lekare, piše Al Jazeera Balkans.

Postavljaju se pitanja, kao što je slučaj i sa svim čudima tehnologije, hoćemo li videti robote u operacionim salama, mogu li roboti lečiti pacijente i hoće li zameniti ljekare?

Tim Adams je napravio prilog u časopisu Observer, gde kaže: „Hoće li tehnologija napasti polje medicine u toj meri da će preuzeti svu brigu o pacijentima?“ Adams spominje da je ranije ovog meseca bio u poseti univerzitetskoj bolnici u Londonu.

Kaže kako je u jednoj bolničkoj sobi video 59-godišnjeg pacijenta koji je bio na operaciji karcinoma prostate, koji mu je otklonjen robotskim metalnim ručicama.

Objasnio je da je robotom upravljao dr. Greg Shaw koji je sedeo u uglu sale i kroz trodimenzionalni uređaj za nadgledanje posmatrao tok operacije. Kaže da je tada više ličio na fotografa za venčanje u viktorijanskom dobu, nego na lekara.

Dr. Greg Shaw je 43-godišnji hirurg koji upravlja robotom za operaciju i izdaje naredbe medicinskom timu koji se nalazi oko pacijenta.

Shaw je obavio blizu pet stotina operacija ove vrste. Ovo je posebno bilo korisno kod operacija karlice, s obzirom da je to teško dostupno područje za lekara koji radi operaciju.

Lekar opisuje ovu vrstu operacije kao jednu od najpreciznijih, jer robot radi isključivo prema uputstvima lekara specijaliste.

Shaw za svoje operacije koristi američki Da Vinci robot, proizvođača Intuitive Surgical, a to je jedan od najnovijih robota u polju medicine.

Dr. Greg Shaw ima tri ovakve operacije dnevno, a sedmično ih radi dva ili tri dana. Robot, čija je cena dva miliona dolara, bolnici je omogućio da izvrši 600 operacija prostate godišnje, a to je četiri puta više nego ranije i, svakako, preciznije nego običnim putem.

U izveštaju stoji kako postoje razne prednosti ovog načina operisanja, ali i mogućnost brze i efikasne obuke, kao i virtuelnog obrazovanja, poput onog u avijacijskom svetu.

Najznačajnija prednost ovih robota jeste veća pouzdanost i mnogo manji broj komplikacija u odnosu na običnu operaciju.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari