Koliko vakcina protiv sezonskog gripa su dobili domovi zdravlja u Užicu i Zlatiborskom okrugu? 1

Zdravstvene ustanove u Zlatiborskom okrugu su dobile vakcine protiv sezonskog gripa, pa je vakcinacija počela, ali to su manje količine od onih koje su stigle u ovo vreme prošle godine.

Zavod za javno zdravlje Užice je podelio ukupno 13.650 doza, što je 5.520 manje nego prošle godine, kada je distribuisano 19.170 vakcina.

Osim Priboja, koji je dobio 500 doza više nego prošle godine, ostalim zdravstvenim ustanovama su isporučene manje količine.

Prema informaciji tog Zavoda, Užice je, umesto prošlogodišnjih 7.770, dobilo 4.000 doza.

Prijepolju je isporučeno 2.000, a prošle godine 1.500, Bajina Bašta je, umesto 1.900, dobila 1.500 doza.

Arilju je obezbeđeno 1.300, a prošle godine to je bilo 1.000, dok Požega, Nova Varoš i Čajetina raspolažu sa po 1.200, iako su prve dve opštine lane dobile po 1.000, a Požega 900 vakcina.

Koliko vakcina protiv sezonskog gripa su dobili domovi zdravlja u Užicu i Zlatiborskom okrugu? 2
Dom zdravlja Užice/Foto: N. Kovačević

Dom zdravlja u Priboju je dobio 1.100, odnosno 500 doza više, nego prošle jeseni.

Sjenici je isporučeno 800, a prošle godine 550, dok je Kosjeriću upućeno 700, što je 100 doza manje, nego lane.

Na pitanje Danasa zbog čega su smanjenje količine vakcina za ceo okrug, u  užičkom Zavodu za javno zdravlje kažu za Danas da su domovi zdravlja dobili onoliko doza koliko su zvanično tražili.

„Vakcine su trebovane na osnovu zahteva zdravstvenih ustanova i njihovih procena o potrebama. Verovatno, prošle godine nisu utrošili količine koje su tada tražili“, rekla je za Danas dr Katarina Ristović iz užičkog Zavoda.

Za povećan broj doza koji je ove godine dobio Priboj, kaže da su prošle godine, verovatno, potrošili sve vakcine ili je, ove godine, poraslo interesovanje u tom gradu za vakcinaciju protiv sezonskog gripa.

Dr Ristović podseća na to da su zdravstvenim ustanovama isporučene četvorovalentne vakcine Influvac terra, proizvođača Abbott Biological.

Koliko vakcina protiv sezonskog gripa su dobili domovi zdravlja u Užicu i Zlatiborskom okrugu? 3
Zavod za javno zdravlje Užice/Foto: N. Kovačević

Vakcinacija protiv gripa se, saopštio je užički Zavod, preporučuje trudnicama i licima starijim od šest meseci života sa hroničnim poremećajima plućnog sistema, uključujući astmu, kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (dijabetičari i gojazne osobe), bubrežnim oboljenjima, hroničnim neurološkim poremećajima.

Preporučuje se i onima sa oslabljenim imunim sistemom, uključujući inficirane HIV-om, primaocima transplantata, licima sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, i starijima od 65 godina.

Takođe, podsećaju u Zavodu, trebalo bi da se vakcinišu lica smeštena i zaposleni u gerontološkim centrima, socijalno-zdravstvenim ustanovama, kao i zdravstveni radnici.

Virus se brzo širi

„Virus gripa se vrlo lako i brzo prenosi sa osobe na osobu u jesenjem i zimskom periodu, kada se više boravi u zatvorenom prostoru. Jedino pravovremeno vakcinisanje sprečava epidemiju gripa i dodatne zdravstvene komplikacije“, poručuju iz užičkog Zavoda za javno zdravlje.

Bez informacije o interesovanju za vakcinaciju u Užicu  

Danas je pokušao da sazna kakvo je interesovanje Užičana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, ali niko iz uprave Doma zdravlja nije se javljao na naše pozive.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari