Kolji Mićeviću nagrada "Miroslav Antić" 1

Upravo na dan kada je rođendan Miroslava Mike Antića, 14. marta, juče je u Gradskoj kući u Novom Sadu, u okviru manifestacije „Antićevi dani“, održana svečanost povodom proglašenja ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Miroslav Antić“ za najbolju pesničku knjigu.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ove godine je žiri, u sastavu Draško Ređep (predsednik žirija), LJiljana Šop i Marjan Čakarević, jednoglasno doneo odluku da nagradu dodeli Kolji Mićeviću za knjigu pesama „Rimaginacije“ u izdanju Zadužbine Petar Kočić, Banjaluka – Beograd.

– Ni najmanje nisam slutio da mogu dobiti nagradu. Ja sam kao pesnik pomalo skrajnut i ja prihvatam tu skrajnutost, čak je pomalo i negujem. Srećan sam što sam dobio nagradu Miroslava Mike Antića, i imam puno da kažem o njemu. Ja ću se danas pesmom koju sam iskomponovao na njegove stihove na nekonvencionalan način zahvaliti Miki Antiću zbog kojeg smo danas ovde – istakao je Kolja Mićević.

Svečanosti koja je upriličena u Gradskoj kući, u čast dobitnika nagrade ustanovljene u znak sećanja na velikog pesnika, prisustvovao je i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

– Ovo je izuzetna manifestacija za Grad Novi Sad, jer je uspostavljena pre svega u interesu afirmacije sećanja na sve ono kvalitetno što je radio Miroslav Mika Antić, i to je prilika da mu se odužimo bar na ovaj simboličan način. U ovim danima Kulturni centar Grada Novog Sada organizuje niz kvalitetnih programa kako bi šira javnost upoznala delo Mike Antića, i nadam se da će Mika i ubuduće biti svetionik svima koji kvalitetno promišljaju i stvaraju u kulturi – istakao je Vanja Vučenović.

Završnicu manifestacije obeležio je nastup hora ''Bajićevi slavuji'' i ''Kreativnog M Kutka'' sa orkestrom gitara koji su na već poznatu muziku otpevali stihove Miroslava Antića iz tri pesme: „Ptica“, „Mart“ i „Prvi tango“.

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Crnogorac povodom rođendana velikog pesnika ranije tokom jučerašnjeg dana položili su buket cveća na njegov spomenik u Dunavskom parku kao i venac na njegov grob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari