Kolumbija je sazvala specijalni sastanak Organizacije američkih država (OAD) da bi se zvanično žalila na Venecuelu, koja dozvoljava levičarskim pobunjenicima da koriste njenu teritoriju kao utočište, saopštila je juče kolumbijska vlada. Vanredni sastanak Stalnog saveta OAD zakazan je za četvrtak, kada će kolumbijski i venecuelanski zvaničnici izneti argumente tom regionalnom telu, preneo je Rojters.

„Kolumbija ima pravo da pred međunarodnom zajednicom osudi prisustvo gerile u Venecueli“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kolumbije Fabio Valensija. Kolumbija je nedavno saopštila da ima dokaze da se komandanti gerilskih grupa, kao što su Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), kriju u džunglama na venecuelanskoj strani granice i da odatle planiraju napade.

S druge strane, Venecuela negira da ima popustljiv stav prema gerilcima i optužuje kolumbijskog predsednika Alvara Uribea za izazivanje diplomatske krize pred odlazak sa te funkcije. U znak protesta zbog tvrdnji čiji je cilj, prema saopštenju venecuelanskih vlasti, da sabotiraju nastojanja da se poprave odnosi dve države, Karakas je povukao svog ambasadora iz Bogote. Predsednik Venecuele Ugo Čaves se nada da će se odnosi dve države poboljšati kada Kolumbija dobije novog predsednika, navela je britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari