Kolumbijska vlada objavila montirani video na kojem je pojačan aplauz predsedniku Petru u UN 1Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Kolumbijska vlada je objavila montirani video u kojem je aplauz kojeg je dobio predsednik Gustavo Petro za govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku, „pojačan“ i produžen snimkom aplauza kojeg je dobio predsednik SAD Džozef Bajden.

O manipulaciji je prvi izvestio jedan kolumbijski sajt.

Iako je Petro dobio aplauz, video snimak objavljen u četvrtak na vladinom Jutjub kanalu ne odgovara onome što je na zvaničnom snimku UN.

Na vladinom snimku se ;čini da je bilo mnogo više prisutnih u sali i aplaudiralo Petru na kraju njegovog govora nego što stvarno jeste.

Snimak je izazvao nedoumice u medijima i među korisnicima društvenih mreža, s obzirom da je tokom Petrovog govora bilo mnogo praznih mesta u sali Generalne skupštine.

Fotograf Asošijeted presa uhvatio je trenutak Petrovog govora na fotografiji na kojoj se vidi da su u sedmom redu ljudi sedeli na samo tri od 12 sedišta. Ali, po montiranom videu koji je objavila kolumbijska vlada, izgleda da su sva ta mesta zauzeta.

Godišnji sastanak Generalne skupštine UN okupio je ove nedelje šefove država i vlada iz 145 zemalja, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena, brazilskog predsednika Luisa Inasija Lulu da Silvu i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari