Komandant SAJ-a na suđenju za paljenje ambasade SAD: Američki marinci su strahovali za svoj život 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Nikola Popovac, koji je u februaru 2008. godine obavljao funkciju zamenika načelnika Policijske uprave za grad Beograd, danas je svedočeći u Višem sudu u Beogradu dao svoj odgovor na ključno pitanje postupka koji se vodi zbog paljenja ambasade SAD – ko je komandovao policijom tokom mitinga “Kosovo je Srbija”.

Prema Popovčevim rečima, to je bio prvookrivljeni Slobodan Vukelić koji je prema planu obezbeđenja rukovodio policijskim štabom koji je koordinisao postupanje policije.

– Mladen Kuribak se nije oglašavao do trenutka kada je po njegovom nalogu, odnosno sugestiji, angažovana Protivteroristička jedinica, kazao je Popovac, koji je takođe i venčani kum Mladena Kuribaka.

Pitanje ko je rukovodio policijskim snagama na terenu je centralno pitanje postupka koji se vodi protiv pet nekadašnjih policijskih funkcionera. Naime, za teško delo protiv opšte sigurnosti terete se Slobodan Vukelić i Zoran Rašković koji su rukovodili štabom, ali i Mladen Kuribak i Stevan Bjelić koji nisu formalno rukovodili ali su po činu bili nadređeni prethodnoj dvojici. Pored njih na optuženičkoj klupi nalazi se i Bojan Marković, koji je tada rukovodio kraljevačkim odredom Žandarmerije koji prema navodima optužnice nije dovoljno brzo reagovao na incidente ispred ambasade.

Popovac je kritičnog dana bio prisutan u operativnom štabu, ali prema sopstvenim rečima, nije imao nikakvu ulogu u lancu komandovanja. On je istakao da je Vukelić dao naredbu da reaguje odred Žandarmerije koji je bio smešten u zgradi MUP-a nedaleko od ambasade SAD, da je naredbu preneo Rašković, ali da odred iz njemu nepoznatih razloga nije reagovao. Masu je, precizirao je Popovac, potisnula Protivteroristička jedinica.

Pre njega svedočio je Spasoje Vulević, komandat Specijalne antiterorističke jedinice. Opisujući scenu koju je zatekao ispred zgrade ambasade SAD u ulici Kneza Miloša, Vulević je rekao da je bilo između hiljadu i hiljadu i po ljudi, koje je okarakterisao kao huligane.

– Bili su izrazito agresivni, ponašali su se kao divljaci. Pljačkali su prodavnicu prekoputa, krali alkohol, tukli vlasnika prodavnice. Pribojavao sam se za bezbednost svojih ljudi, kazao je Vulević.

On je istakao da je naređenja dobijao direktno od tadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića koji mu je rekao da pokuša da evakuiše osoblje koje se nalazilo u ambasadi.

– Ja sam ušao u spoljni krug ambasade i evakuisao sam radnike obezbeđenja, naše ljude. Međutim, tim koji je obezbeđivao unutrašnjost ambasade a koji je sačinjavala i grupa između dvanaeset i petnaest marinaca nije želela da napusti zgradu. Kada sam to preneo Veljoviću, rekao mi je da vidim kako mogu da im pomognem iznutra, kazao je Vulević.

On je precizirao da je osoblje unutar ambasade bilo uplašeno za svoj život. On je rekao da u tom trenutku ni on, niti iko od osoblja u ambasadi nije znao da je neko poginuo u ambasadi.

Podsetimo, do paljenja američke ambasade došlo je nakon mitinga koje su predstavnici vlasti i opozicije organiziovali 21. febuara 2008. godine kao odgovor na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Policijski fukcioneri se tereti da su svesno napravili propuste u obezbeđenju, omogućivši da dođe do paljenja ambasade. Pre ovog postupka, protiv nekoliko samih učesnika vođen je krivični postupak, ali je on okončan oslobađajućim presudama. Tokom paljenja ambasade jedan dvadesetogodišnjak je izgubio život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari