Komandant žandarmerije na suđenju za paljenje ambasade SAD: Da smo ranije aktivirani akcija bi bila efikasnija 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Senad Kostić, nekadašnji komandant niškog odreda Žandarmerije je svedočeći u postupku koji se vodi zbog paljenja zgrade ambasade SAD istakao da je njegova ocena da je jedinica koju je vodio kasno aktivirana.

– Kasno, jer je masi već dozvoljeno da priđe ambasadi. Da je naredba izdata ranije, akcija bi bila efikasnija, kazao je Kostić pred većem Višeg suda u Beogradu.

Upravo je profesionalnost policije prilikom obezbeđivanja skupa “Kosovo je Srbija” održanog 21. februara 2008. godine predmet krivičnog postupka u kom se pet nekadašnjih policijskih funkcionera tereti da su počinili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Opisujući šta je video tog dana, Kostić je istakao da je njegova jedinica bila stacionirana na platou kod muzeja 25. maj sa zadatkom da bude podrška jedinicama koje obezbeđuju ambasade. Kada je od štaba stigao poziv da se pomogne kod ambasade SAD, jedinica je kolima počela da se spušta ka ulici Kneza Miloša.

– Već na prilazu sačekala nas je masa koja nas je zasula kamenicama. Onda smo nastavili pešice polako se probijajući do ambasade. Kada smo stigli tamo, ambasada je već gorela, kazao je Kostić.

Nakon njega, sud je saslušao i Dušana Puaču, koji je tog dana sa terena rukovodio jedinicama Žandarmerije na terenu. On je na početku iskaza napomenuo da nije imao nadležnost da izdaje naređenja, već samo da iznosi predloge koji se temelje na osnovu procene situacije na terenu.

– Naredbe je mogao da izdaje samo štab, kazao je Puača naglašavajući da ne može da precizira kako je funkcionisala dinamika unutar štaba, jer nije bio fizički prisutan.

Hijerarhija u samom štabu je od ključnog značaja za ovaj sudski postupak. Naime, prema planu koji je odobrio tadašnji direktor policije Milorad Veljović štabom koji je koordinisao obezbeđivanje skupa rukovodio je prvookrivljeni Slobodan Vukolić, nekadašnji načelnik Uprave policije za grad Beograd. On se tereti da je propustio da blokira prilaz ulici Kneza Miloša gde je smešten veliki broj stranih ambasada, kao i da je povukao policijsko obezbeđenje ispred Ambasade SAD. Zajedno sa njim, okrivljen je i Zoran Rašković, njegov zamenik.

Iako nisu formalno bili uključeni u lanac komandovanja te večeri, okrivljeni su i Stevan Bjelić, tadašnji načelnik PU za grad Beograd i Mladen Kuribak, bivši načelnik Uprave policije MUP-a Srbije. Oni su, prema tvrdnji tužilaštva, bili prisutni u sobi iz koje se rukovodilo policijom, a prema činu su bili nadređeni Vukoliću i Raškoviću.

Zbog sumnje da nije postupao po naređenjima i da je svesno kasnio na intervenciju ispred ambasade okrivljen je i Bojan Marković, tadašnji komandant Žandarmerijskog odredba iz Kraljeva.

Miting “Kosovo je Srbija” organizovala je Vlada Srbije, a povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Tokom mitinga, grupa demonstranata se sa platoa ispred skupštine zaputila ka ambasadi SAD koja se nalazila u ulici Kneza Miloša. Ambasada je zapaljena, a u požaru život je izgubio dvadesetogodišnji Z. V.

Zbog promene u sastavu sudskog veća postupak koji se protiv policijskih funkcionera vodi zbog paljenja ambasade je na današnjem glavnom pretresu formalno počeo iznova. Ipak, svi prisutni, i tužilaštvo i odbrana saglasili su se sa svojim ranijim iskazima, tako da je suđenje moglo da se nastavi tamo gde je okončan prethodni pretres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari