"Kome smeta 15 letova za Moskvu, smetaće mu i osam": Šta je politički pritisak doneo Er Srbiji 1Foto: FoNet/Air Serbia

Avio kompanija “Er Srbija” će, kako je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, smanjiti broj letova na liniji Beograd – Moskva.

Umesto petnaest, između glavnih gradova Srbije i Rusije ubuduće će saobraćati osam letova nedeljno, koliko ih je bilo i pre izbijanja rata u Ukrajini.

Ovakva odluka došla je nakon što su tri leta iz Beograda odložena zbog lažne dojave da je na letu postavljena eksplozivna naprava. Ipak, sagovornici Danasa saglasni su da je za povratak na “predratni” režim vožnje bio presudan međunarodni politički pritisak.

Predrag Vujović, nekadašnji generalni direktor JAT-a ističe da “Er Srbija” nema nikakav komercijalni interes da smanjuje broj letova.

– Kompanija se vodi ekonomskom logikom koja kaže da tamo gde postoji interesovanje putnika treba povećavati broj letova. Tamo gde tog interesa nema, treba ih smanjivati, ističe Vujović.

On napominje da je ovo rešenje iznuđeno i da sumnja da će ikoga zadovoljiti.

– Smanjenje broja letova svakako neće zadovoljiti one ljude koji smatraju da uopšte ne treba da postoji linija između Beograda i Moskve. Tim ljudima je apsolutno svejedno da li se leti petnaest ili osam puta. S druge strane, ne zadovoljava se ni komercijalni interes. Ali to je tako kada se politika umeša u ekonomiju, navodi Vujović napominjući da ga ne bi iznenadilo da se sa lažnim prijavama nastavi i nakon što se smanji broj letova.

Informaciju da će se “Er Srbija” vratiti na osam letova nedeljno objavilo je list Politika. Oni su istakli i da je broj letova povećan na petnaest tako što su “Er Srbiji” ustupljeni slotovi Aeroflota, a nakon što su zemlje EU uvele sankcije ruskim kompanijama. Informaciju da je broj letova skoro dupliran došao je u fokus javnosti nakon tvita zamenice ministra spoljnih poslova Ukrajine Emine Džepar. Nakon toga je tri puta dojavljeno da se na letu za Moskvu nalazi eksplozivna naprava. Sve tri dojave su se pokazale kao lažne.

Dvostruki pritisak na Er Srbiju

Novinar Mijat Lakićević, naglašava da je Er Srbija bila izložena dvostrukom pritisku da redukuje broj letova.

– S jedne strane, očigledno je da druge avio kompanije, koje ne mogu da lete zbog sankcija nisu gledale blagonaklono na to, smatrajući da Srbija koristi situaciju kako bi ostvarila profit. S druge strane, evidentno je postojao i politički pritisak jer se povećanje broja letova tumači kao vid podrške Putinovom režimu, ističe Lakićević.

Urednik portala “Tango Six”, Petar Vojinović juče je govoreći za N1 istakao da je i u Moskvi, neposredno pred let za Beograd, dojavljeno da je postavljena bomba. On je pojasnio da dojava o postavljenoj bombi ne može da se ignoriše, i da će procedura Er Srbije i ubuduće biti ista.

„Definitivno da se ovde radi o reakciji na celu političku situaciju, i ono što smo saznali od izvora iz kompanije Er Srbije, je da pored ovog, trpi različite vrste pritisaka, koji njoj otežavaju to poslovanje. Od hakerskih napada na sajt Er Srbije do pretnje mejlovima menadžmentu, i to nije samo iz Ukrajine, već iz raznih zemalja.“, kazao je Vojinović.

Podsetimo, prostor za povećanje broja letova na relaciji Beograd – Moskva došlo je otvorio se nakon što su zemlje Evropske unije odlučile da uvedu sankcije Rusiji i onemoguće saobraćaj ruskim avio-kompanijama. Trenutno iz Rusije može avionom da se putuje u svega dve zemlje – u Srbiju i Tursku. Pošto su sve ostale linije otkazane, broj putnika na ovim linijama se drastično povećao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari