vrtićfoto jola

Ukoliko se obistini obećanje predsednika Srbije Aleksandara Vučića deo zaposlenih u predškolskim ustanovama u Srbiji očekuju dve povišice plata u narednom periodu.

Kako je pre nekoliko dana saopštio predsednik, prva povišica čeka sve zaposlene u douniverzietskom obrazovanju, pa tako i u predškolstvu 1. septembra i to za 5,5 odsto, a potom u decembru ili najkasnije u januaru iduće godine stiže dodatnih 10 odsto.

U odnosu na trenutne početne plate, medicinske sestre vaspitači dobiće ukupno povećanje od 9.288 dinara, vaspitačima sa šestim stepenom stručnosti zarade će biti više za 10.299 dinara, dok će najviše dobiti vaspitači sa završenim fakultetom – 11.988 dinara.

Trenutna početna plata medicinskih sestara vaspitača sa srednjom školom iznosi 57.874 dinara. Sa povećanjem cene rada za 5,5 odsto početna plata će im biti 61.057 dinara, a sa dodatnih 10 procenata – 67.162 dinara.

Početna plata vaspitača sa šestim stepenom stručne spreme će sa sadašnjih 64.170 dinara skočiti na 67.699, a uz drugu povišicu biće 74.470 dinara.

Početna plata vaspitača sa završenim fakultetom sada je 74.693 dinara, uz 5,5 odsto povećanja biće 78.801 dinar, a sa 10 odsto – 86.681 dinar, pokazuje računica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ipak, dobar deo zaposlenih u predškolskim ustanovama zaobićiće povišica, jer će i dalje primati minimalac.

– Servirke, spremačice i svi do koeficijenta 9,06 neće osetiti ovo prvo povećanje, a ni drugo s obzirom na to da će se u međuvremenu povećati minimalac – kaže za Danas Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

Prenoseći utiske i komentare članova ovog sindikata, Jovanović kaže da obećane povišice neće umanjiti nezadovoljstvo zaposlenih, pre svega zbog loših uslova rada, na šta godinama ukazuju.

Ona dodaje da se konstatno krše propisani normativi i da su grupe prekobrojne, a postoji manjak zaposlenih. I dalje je problem to što neke lokalne samouprave ne žele da priznaju koeficijente vaspitačima sa završenim fakultetom zbog čega primaju manje plate od kolega u gradovima i opštinama kojima je priznata završena stručna sprema.

„Samo povećanje je smešno u odnosu na inflaciju“, „dosadašnje povećanje je pojela inflacija, a i ovo najavljeno dok dobijemo će takođe pojesti“,“povećanje je minimalno u odnosu na inflaciju, posebno 5,5 odsto koje su predizborna motivacija“, „prepušteni smo na milost i nemilost lokalnim samoupravama“, „treba da budemo finansirani iz republičkog budžeta, a ne prepušteni lokalnim samoupravama“, samo su neki od komentara zaposlenih čije poruke prenosi predsednica sindikata, na našu molbu da prokomentarišu najavu da će plate biti povećane.

– Predškolska delatnost je u krizi. Ljudi beže, nema ko da radi. Minimalac, inače nedovoljan za život, brzim i sigurnim koracima „jede“ koeficijente. Ništa se ne radi na proširenju kapaciteta i poštovanju normativa. Nikom ne pada na pamet da vrati stimulaciju i nagradi ljude koji rade poslove nedostajućih kadrova. Zaposleni su u demoralisani. Opšti utisak je da one koji vode ovu državu vaspitanje i obrazovanje ne zanima i da nije problem novac, već to što se ne usmerava u našu delatnost – komentariše jedna od zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari