Održan komemorativni skup u Vranju povodom godišnjice od početka NATO bombardovanja 1Vranje ne zaboravlja žrtve NATO bombardovanja.Foto:V.Ristić/Danas

„Tokom vazdušnih udara NATO avijacije na području Vranja 62 lica su poginula, a njih 207 je teže i lakše povređeno, zbog čega se danas podsećamo svih njih i ne zaboravljamo“, rekao je na Komemorativnom skupu pred spomenikom žrtvama NATO bombardovanja gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

– Vranje je punih 48 dana bilo pod bombaškim napadima iz vazduha. Gađano je 78 vojnih i civilnih ciljeva, na koje je ispaljeno ukupno 1.119 projektila koji su oštetili 4.500 objekata na širem području opštine – podsetio je Milenković.

Vence i cveće na spomen obeležje užrtvama NATO bombardovanja u centru Vranja položili su predstavnici Četvrte brigade Vojske Srbije, delegacija MUP i BIA, kao i predstavnici više udruženja boraca koji su učestvovali u vojnim aktivnostima tokom NATO bombardovanja.

Vence su položile i porodice nastradalih u Operaciji „Milosrdni andđeo“ kao i delegacija učenika svih srednjih škola iz Vranja. Tokom 78 dana bombardovanja proces proizvodnje u tadašnjim kompanijama „Jumko“, „Simpo“ i „Koštana“ odvijao se pod „radnom obavezom za sve zaposlene“.

Održan komemorativni skup u Vranju povodom godišnjice od početka NATO bombardovanja 2
Čelnici Vranja na današnjem komemorativnom skupu. Foto:V.Ristić/Danas

U jednom od bombardovanja srušen je i tv repetitor na brdu Pljačkovica izna Vranja, a on je gađan projektilima sa osiromašenim uranijumom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari