Komesarijat: Nema razloga za strah 1Foto: Koča Sulejmanović/EPA

Grupa građana Aleksinca pozvala je građane da prisustvuju današnjem sastanku na kome planiraju formiranje „građanske inicijative, čiji će cilj biti aktivno rešavanje pitanja azilanata“, u ovoj opštini.

U pozivnici koja je prosleđena preko društvenih mreža i lokalnih medija, navodi se da je reč o nestranačkoj i nepolitičkoj inicijativi koja traži raspisivanje opštinskog referenduma o prijemu izbeglica.

– Ovom problemu pristupamo zajednički, bez želje da se pitanje azilanata pretvori u političku priču. Naš cilj je da ukažemo na ozbiljne probleme koje dolazak 450 azilanata može da izazove, kako one bezbedonosne probleme, tako i zdravstvene, pa i ekonomske, navode pokretači formiranja ove inicijative. Pojedini mediji su nedavno objavili da će u renoviranoj kasarni u Aleksincu uskoro biti otvoren prihvatni centar u kome će biti smešteno 450 izbeglica. Ova vest je očigledno uplašila deo građana, ali kako je za Danas potvrdio Ivan Mišković, portparol Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, razloga za strah nema.

– Imali smo slične situacije u još nekim lokalnim sredinama u kojima bi se pojavila vest o dolasku izbeglica. Po pravilu se dešavalo da se strasti ustalasaju, pokrenu slične inicijative, ali kada izbeglice stignu, lokalno stanovništvo ih upozna, vidi da su to ljudi koje je muka naterala u izbeglištvo, kaže Mišković. Dodajući da problema sa izbeglicama nije bilo ni u jednoj od 15-ak opština u kojima su otvoreni prihvatni centri, on navodi da istraživanja Komesarijata pokazuju da je otpor prema izbeglicama najmanji upravo u tim sredinama.

– Kada upoznaju izbeglice, ksenofobija nestaje. Želimo da verujemo da će se i Aleksinac tako pokazati, kao tolerantna sredina koja ume da pomogne ljudima u nevolji, poručuje portparol Komesarijata. On ističe da su pojedine opštine, poput Sjenice i Tutina, pokazale pravo gostoprimstvo, te da ne treba zaboraviti i da otvaranje centra donosi bar 30-ak radnih mesta. Na pitanje da li će i kada izbeglice stići u Aleksinac, naš sagovornik odgovara da se to ne zna. Prema Miškovićevim rečima, politika Srbije prema izbeglicama se zna, kao i zaključci koje je Vlada usvojila.

U Srbiji je trenutno smešteno oko šest hiljada izbeglica u prihvatnim centrima, ne planira se povećanje kapaciteta i ne očekuje značajnije povećanje broja izbeglica već preraspodela onih koji su već u zemlji.

– Postoji plan za Aleksinac, ali u ovom trenutku ne mogu da kažem da li će, kada i koliko izbeglica tako i biti smešteno. To se još ne zna, zaključuje Mišković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.