Komesarijat Srbije poziva nadležne da sankcionišu lažne vesti o migrantima 1Foto: EPA-EFE/ EDVARD MOLNAR

Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije saopštio je danas da su netačne tvrdnje na društvenim mrežama i portalima da se pod okriljem noći migranti dovode i, kako kažu, „naseljavaju“ u Srbiji, te je pozvao nadležne da sankcionišu širenje lažnih vesti.

U saopštenju se navodi da su takve tvrdnje potpuna neistina s ciljem da zaplaši javnost i javno mnenje okrene protiv migranata koji su, podseća Komesarijat, od uvođenja vanrednog stanja izolovani u prihvatnim i centrima za azil.

Komesarijat je upozorio da se na društvene mreže postavljaju stari snimci smeštaja migranata u centre, s tvrdnjom da se to dešava danas, ili snimci migranata iz Grčke sa potpisom „Novi državljani Srbije“.

„Od trenutka uvođenja vanrednog stanja 15. marta, svi migranti koji su se zatekli na terotoriji Srbije, a nisu se nalazili u sistemu, odnosno u našim centrima, već u pograničnim delovima zemlje, s namerom da pređu granicu, kao i oni koji su u tom trenutku pokušavali da uđu u Srbiju, smešteni su u centre koje od tada obezbeđuje Vojska Srbije. Zbog ulaska tih migranata u sistem, njihov broj u centrima je porastao, i on na današnji dan iznosi 8.703“, naveo je Komsearijat.

Ističe se da je za zaposlene u Кomesarijatu, koji su na terenu 24 sata dnevno sedam dana u nedelji, najveći izazov sprečiti pojavu korona virusa među migrantima i zbog toga su uvedena stroga pravila, što znači da su migranti praktično u potpunom karantinu.

„Od uvođenja vanrednog stanja novi ulasci u centre su zabranjeni, i svaki pokušaj ulaska nekog novog odmah se prijavljuje nadležnima i sprovode se stroge mere izolacije. U sprovođenju svih mera u borbi protiv korona virusa učestvuju i pomažu i sami migranti“, navodi Komesarijat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari