Komesarijat za izbeglice: Nove neodgovorne i netačne tvrdnje Obradovića o migrantima 1Foto: Beta/Darko Vojinović (arhiva)

„Nije tačno da se zakonskim rešenjima izjednačava položaj migranata, interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, naveo je danas Komesarijat za izbeglice i migracije, reagujući na izjave poslanika Dveri Boška Obradovića.

Navode da Obradović drugi put za samo nedelju dana, zloupotrebljava temu migranata pokazujući elementarno nepoznavanje činjenica i propisa, mešajući nespojivo i koristeći se poluistinama.

„Tu materiju regulišu različiti zakoni i strategije, a naše zakonodavstvo koje se odnosi na migrante o kojima je reč u skladu je sa najvišim međunarodnim standardima iz ove oblasti. Koliko puta treba ponoviti da ne postoji plan o naseljavanju migranata i da su lokalni akcioni planovi strateška dokumenta koja se donose redovono, godinama unazad, u svim jedinicama lokalne samouprave. Što se tiče imena Komesarijata za izbeglice, ono je dopunjeno terminom „ i migracije“ , tri godine pre migrantske krize, Zakonom o upravljanju migracijama iz 2012. godine, u okviru procesa pridruživanja EU“, ističe Komesarijat u saopštenju.

Komesarijat za izbeglice i migracije ocenjuje da je u danima kada se desila strašna nesreća na Dunavu, gde je u očajničkom pokušaju da pređu reku, u prevrtanju čamca život izgubilo šestoro migranata, među njima devojčica od dve i dečak od 12 godina, priča o migrantima koji će naseljavati Srbiju, a naša zemlja postati tampon zona, neprimerena i besmislena.

Dodaju da je prema poslednjim statistikama za 2019. godinu, od više od 27.000 migranata koji su prošli kroz centre kojima rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, njih 221 je podneo zahtev za azil, a azil je odobren za svega 33 lica.

Komesarijat ističe da će i dalje biti otvoren da pruži sve informacije o upravnjanju migracijama svima koji žele punu i pravovremenu informaciju.

„Svako ko misli dobro Srbiji, ne može na ovaj način da ponižava svoju zemlju. Niko ne traži pohvale za učinjene napore na polju upravljanja migracijama koje ceo svet priznaje, ali nedopustivo je da se Srbija predstavlja zemljom kakva ona, ni u najtežim vremenima, nije bila“, naglašava Komesarijat u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari