Komesarijat za izbeglice: Prošle godine stambeno zbrinute ukupno 1.342 porodice 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Prošle godine u Srbiji su stambeno zbrinute ukupno 1.342 izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i interno raseljeni sa Kosova i povratnici po sporazumu o readmisiji, objavio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije.

Kroz Regionalni stambeni program obezbeđeno je 831 rešenje i to 368 stanova, 246 seoskih kuća, 184 paketa građevinskog materijala i 23 montažne kuće, naveo je Komesarijat na svom sajtu.

Iz budžeta Srbije i drugih izvora obezbeđeno je 511 rešenja i to 225 paketa građevinskog materijala i 46 seoskih domaćinstava za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Obezbeđeno je i 145 paketa građevinskog materijala i 57 seoskih domaćinstava za interno raseljena lica sa Kosova.

Komesarijat je naveo da je obezebđeno i 25 paketa građevinskog materijala za povratnike po Sporazumu o readmisiji, kao i 13 paketa građevinskog materijala za korisnike na Kosovu.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, koji treba da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari