Komisija za zaštitu konkurencije: Pokrenut postupak na tržištu prodaje motornih vozila 1Foto: Pixabay/Ofravim

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije na tržištu prodaje motornih vozila protiv nekoliko privrednih društava.

Kako se navodi na sajtu Komisije za zaštitu konkurencije, u pitanju su Porsche SCG Beograd gde je izvršen i nenajavljeni uviđaj, Autokomerc Beograd, Autocentar Manik – ACM Preljina, i Bros Auto Niš.

„Tokom sprovođenja analize uslova konkurencije na tržištima prodaje i servisiranja motornih vozila za 2017. 2018. i 2019. godinu, Komisija je u dostavljenim ugovorima za proizvode/automobile marke „Audi“ konstatovala prisustvo odredbe po kojoj uvoznik određuje cene za dalju prodaju vozila. Ovakve odredbe mogu da naruše i čak eliminišu cenovnu konkurenciju na nivou maloprodaje, odnosno cenovnu konkurenciju koja bi mogla da postoji između dilera ovog brenda kada bi oni samostalno određivali cene u daljoj prodaji“, navodi se u saopštenju.

Komisija će, kako dodaju, naročito ispitati da li su društva protiv kojih je pokrenut postupak, u prethodnih pet godina određivala cene proizvoda/automobila marke „Audi“ u daljoj prodaji, što bi predstavljalo povredu konkurencije iz člana 10. Zakona.

Iz Komisije za zaštitu konkurencije pozivaju sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.