Komisiji za nestala lica uručena oprema za terensko istraživanje i pronalaženje posmrtnih ostataka 1Foto: Komisija za nestala lica (Arhiva)

Oprema za terensko istraživanje i pronalaženje posmrtnih ostataka nestalih lica uručena je danas Komisiji Vlade Srbije za nestala lica, kao donacija Velike Britanije.

Donirana tehnička oprema (geo-radar sa dronom) se koristi za detektovanje promena u tlu, do deset metara dubine, i omogućiće komisiji brže pretraživanje terena, uključujući i teško pristupačne lokacije, gde postoji sumnja da se mogu nalaziti posmrtni ostaci lica koje se vode kao nestala, navedeno je u saopštenju.
Ambasadorka Šan Makleod je, prilikom uručenja donacija, izjavila je da je rešavanje pitanja nestalih neophodan uslov za pomirenje i normalizaciju odnosa između država.

„Takođe, smatramo da je neophodno da svaka država pristupi rešavanju svih slučajeva nestalih lica, nezavisno od njihove nacionalne, etničke, verske pripadnosti, ili uloge koju su imali tokom ratnih sukoba. Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije ulaže velike napore, a nadamo se da će ova donacija doprineti još efikasnijem radu na utvrđivanju istine o sudbinama nestalih“, rekla je Makleod.

Predsednik vladine Komisije Veljko Odalović se zahvalio ambasadorki Makleod i Programu za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na podršci u procesu traženja nestalih lica kroz „Projekat unapređenja traženja nestalih lica u Srbiji“.

Naveo je da će ova oprema unaprediti i ubrzati proces pretraživanja terena u Srbiji, koja će omogućiti pronalazak mogućih mesta masovnih grobnica i drugih lokacija na kojima se mogu nalaziti posmrtni ostaci lica „nestalih u vezi sa oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije i konfliktom na AP Kosovu i Metohiji“.

Takođe, naveo je da će ovu opremu ponuditi na korišćenje i drugim nadležnim telima za traženje nestalih lica u regionu te će kroz regionalnu saradnju ona imati širu primenu i omogućiti pronalazak grobnica u regionu i rešavanje konkretnih slučajeva nestalih lica.

„UNDP će nastaviti da podržava Komisiju i porodice nestalih, i spremni smo da pružimo ekspertsku pomoć za izradu zakona o nestalim osobama, ukoliko Vlada Srbije odluči da preuzme tu akciju“, stalna predstavnica UNDP za Srbiju Fransin Pikap.

Vlada Ujedinjenog kraljevstva finansijski pomaže i zajedno sa UNDP sprovodi širi regionalni projekat na Zapadnom Balkanu, usmeren ka unapređenju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i rešavanju sudbine nestalih.

Međunarodni dan nestalih je ove godine obeležen po deveti put.

Čak 40.000 osoba je nestalo tokom ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka, a još oko deset hiljada se još uvek vode kao nestali, što ostaje kao jedno od najtraumatičnijih nasleđa konflikata na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari