Komora izvršitelja: Nijednom nismo zaplenili stan zbog duga do 5.000 evra 1Foto: Krov nad glavom (arhivska fotografija)

Zaplena jedine nekretnine zbog komunalnog duga do 5.000 evra, čija je zabrana najavljena kao jedna od najvećih poboljšanja Zakona o izvršenju i obezbeđenju, u praksi se nije dogodila ni jednom,  rekla je u intervjuu za Novu ekonomiju Svetlane Manić iz Komore izvršitelja.

U dosadašnjem radu izvršitelja samo je jedna nekretnina prodata za dug za struju, i bila je reč o dugu koji je sa kamatom dostigao milion dinara. Kuća je čak bila manje vrednosti nego dug“, rekla je Manić.

Prema njenim rečima, u praksi je bilo dugovanja od par stotina hiljada dinara, naročito za struju, ali „sada toga gotovo da nema kada su u pitanju fizička lica“.

Kad smo počeli da radimo 2012. godine bilo je dosta tih predmeta gde je dug, naročito za struju, bio par stotina, a u određenim ekstremnim slučajevima i milion dinara. Jednostavno pronađena je neka druga imovina, ili dva predmeta izvršenja – penzija i auto, novčana sredstva na računu i auto“, kazala je Manić.

Komentarišući izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji bi danas trebalo da usvoji Skupština Srbije, ona je rekla da se javnost najviše protivila tome da se izvršenjem „previše zahvata“ u plate i penzije, da se prodaju nepokretnosti za mali dug za komunalna potraživanja i da se ometaju javne prodaje, odnosno da „postoje određene sumnje da pojedina lica učestvuju a da nisu pravi kupci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari