Kompanija Meta ukinula mrežu "botova" SNS-a na Fejsbuku 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Kompanija Meta saopštila je da je u proteklom kvartalu na Fejsbuku ukinula tri „operacije domaćeg uticaja“ povezane sa državom, a svaka operacija koristila je mreže lažnih naloga da bi uticala na domaću politiku i ciljala opozicione stranke.

Istražitelji kompanije Meta otkrili su da su operacije povezane sa vladajućim strankama i vladama na Kubi, Srbiji i Boliviji uključene u niz „koordinisanih neautentičnih ponašanja“ (CIB).

Svaka grupa je radila preko brojnih platformi društvenih medija, uključujući Meta platforme kao što su Fejsbuk, Instagram i Votsap, preneo je specijalizovani portal Jurist.

Na Kubi su lažni nalozi sa slikama profila koje je generisala veštačka inteligencija pokretali stranice i grupe na Fejsbuku i objavljivali sadržaj na nizu platformi, uključujući podatke o opozicionim ličnostima i kritičarima, nazivajući ih „crvima“, pogrdnim izrazom koji vlada koristi za disidente .

Slična mreža u Srbiji, povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznata kao internet tim stranke, takođe je koristila lažne naloge i koordinisane postove.

Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub, kao i lokalne medije, da bi „stvorila percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, navodi se u saopštenju kompanije Meta.

U Boliviji, su aktivnosti povezane sa trenutnom vladom i partijom MASD formirale „mešovitu operaciju“ koordinisanog neautentičnog ponašanja i masovnog izveštavanja, pri čemu su mreže naloga zloupotrebile alatke za moderiranje platformi da bi označile, uklonile i suzbile opozicione ličnosti. Jedna od tih Fejsbuk stranica imala je dva miliona pratilaca kada je ugašena.

Sve veći napori Mete da pokuša da moderira i ograniči sadržaje koji krše ljudska prava dolazi u vreme intenzivne kritike sa kojom se kompanija suočavala poslednjih godina zbog nesposobnosti i nespremnosti da kontroliše slične mreže, navodi Jurist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari