Kompanija „Milenijum tim” tužila pokret Ne davimo Beograd 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Građevinska kompanija „Milenijum tim” tužila je pokret Ne davimo Beograd radi naknade materijalne štete u iznosu od skoro 12 miliona dinara, zbog objavljivanja teksta o promeni urbanističkog plana kojim se ovoj kompaniji omogućava rušenje istraživačko-razvojnog instituta Goša i izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na istom mestu, navodi se u saopštenju pokreta Ne davimo Beograd.

“Iako u velikom broju poslova sa vlastima, “Milenijum tim” je firma koja je najpoznatija po tome što je učestvovala u spornoj izgradnji gasovoda kada je „Srbija gas“ kao podizvođače angažovao ovu kompaniju, i prema tome što gradi kontroverzni projekat “Beograd na vodi”. Aktivisti Ne davimo Beograd nisu prvi put na udaru ovih moćnika. Podsećamo da je jedan od vlasnika kompanije i fizički nasrnuo na Dobricu Veselinovića u toku jednog od protesta koji smo pravili protiv izgradnje Beograda na vodi”, navodi se u saopštenju pokreta Ne davimo Beograd.

Kako se u tužbi navodi, a u saopštenju prenosi, Ne davimo Beograd je Milenijum timu naneo materijalnu štetu u vidu smanjenja vrednosti žiga kompaniije u iznosu od 100 hiljada evra koliko iznosi i tužbeni zahtev za nadoknadu štete.

Kako je Ne davimo Beograd ranije upozorio, podsećaju, u saopštenju, Grad Beograd je objavio javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije kompleksa Instituta “Goša” na Zvezdari. Ovim planom umesto zgrade Instituta, predviđena je izgradnja velikog stambeno-poslovnog kompleksa od ukupno 22.389 kvadratnih metara.

Kompanija „Milenijum tim” tužila pokret Ne davimo Beograd 2

Iz pokreta Ne davimo Beograd navode da je “Millenijum tim kao jedini ponuđač, 2018. godine Institut kupio po početnoj ceni od 970.125 evra, a izrada plana pokrenuta je neposredno posle isteka roka od dve godine u kome se ne sme menjati delatnost preduzeća, niti dalje raspolagati njenom imovinom”.

“Ovu tužbu smatramo pretnjom i pritiskom na nas kako bismo prestali da objavljujemo o štetnim projektima koje sprovodi vlasti i njima bliske kompanije. Očigledno je da naše pisanje nema nikave veze sa žigom Milenijum tima, ali se visokim tužbenim zahtevom želi zapretiti onima koji pišu i objaljuju o ovom preduzeću. Naš pravni tim preuzeo je ovaj slučaj pa ćemo detalje o samoj tužbi izneti uskoro”, izjavio je Dobrica Veselinović.

Kako je ranije javljeno „Milenijum tim“ je tužio još nekoliko redakcija nezavisnih medija i organizacija za nanošenje štete ugledu kompanije, a zbog tekstova u kojima se otkriva povezanost ove kompanije sa vrhom vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari