Zaposleni u pet javnih komunalnih preduzeća u Požarevcu, počeli su seriju protesta ispred Gradske uprave, jer sa njima još uvek nije potpisan novi kolektivni ugovor, kao što je bilo najavljeno.

Protesti se svakodnevno održavaju u Gradskom parku, a od ponedeljka i ispod prozora gradonačelnikovog kabineta, gde ogorčeni “komunalci” duvanjem u pištaljke i u druge duvačke rekvizite, uz pogrdne uzvike i parole upućene na račun funkcionera gradske vlasti, pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na svoj problem.

Naime, dokumentom o novom kolektivnom ugovoru trebalo je da se izbegne primena novog Zakona o radu, naročito stavka oko umanjenog obračuna minulog rada, i da se zadrže prava iz prethodnog ugovora, čije je važenje prestalo 29. januara. Dogovor sa nadležnom petočlanom gradskom komisijom o novom ugovoru postignut je nedavno i ostalo je samo njegovo potpisivanje, ali do toga nije došlo. – Ovo počinje da liči na pravu TV sapunicu, pa tražimo od gradonačelnika da smeni ovakvu komisiju. Navodno, ugovor ne može da se potpiše jer nije u skladu sa zakonom, iako je Ministarstvo rada pre toga reklo suprotno – izjavio je Boban Martinović, predsednik Sindikata komunalaca. Prvi protest požarevačkih komunalaca održan je 19. januara, pošto Gradska uprava sa njima nije želela da otpočne pregovore o novom kolektivnom ugovoru. U šetnji su učestvovali zaposleni u «Vodovodu i kanalizaciji», «Komunalnim službama», «Toplifikaciji», Direkciji za izgradnju i «Parking servisu», u kojima radi preko 800 radnika. Nakon ovog protesta usledio je poziv za pregovore od strane posebne gradske komisije. U započetom socijalnom dijalogu sve se odvijalo na zadovoljstvo «komunalaca», ali, pred samim ciljem, sve se zaustavilo, pa su se ponovo odlučili na protest. – Ne odustajemo od svog zahteva i protestovaćemo ispred Gradske uprave sve dok ne usledi potpisivanje kolektivnog ugovora – najavio je Martinović. Do zaključenja novog broja našeg lista predstavnici sindikata komunalnih preduzeća I predstavnici lokalne samouprave nisu postigli dogovor, tako da se štrajk “komunalaca” nastavlje do daljnjeg.

I sekirče na protestu

Pored pištaljki, navijačkih truba i vulvuzela, “protestanti” su imali i druge rekvizite.Jedan od njih nosio je išarano sekirče simulirajući duvanje u njegovo držalje, uz komentar da se vlast od njegove “pištaljke” najviše plaši. Radnici gradske samouprave su sa strepnjom pratili šta se dešava ispod njihovih prozora, strahujući da im nešto kroz njih ne doleti u kancelarije od stane štrajkača.

Član gradskog veća Stević i incident

Na protestu “komunalaca” održanog u sredu došlo je do manjeg incidenta koji je inicirao član Gradskog veća, zaduženog sa poljoprivredu, Slađan Stević, koji je iznerviran što mu ispod prozora kancelarije protestanti zvižde i uzvikuju uvredljive parol izašao na prozor i upirući prstom zapretio učesniku štrajka, inače radniku JKP ” Vodovod” Željku Dakiću.

– On je prvi i jedini funkcioner koji nam se obratio, ali na jedan krajnje bezobrazan i ciničan način. Doslovce meni je pripretio kažiprstom rekavši: “Došao si mi pod prozor da mi duvaš. Nemoj mnogo da s…., buzdovanu jedan. Zapamtićeš ti mene.”-citirao je štrajkač iz Vodovoda člana gradskog veća, Slađana Stevića. Dakić je još dodao da su ga Stevićeve pretnje malo uplašile jer je njemu direktor član SPS-a, kao i sam Stević, pogotovu što je on član Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari