Komunalno preduzeće u Zaječaru preti dužnicima 1Foto: M. S.

JKSP “Zaječar”, u saopštenju, poziva građane, korisnike usluga daljinskog grejanja i izvoženja smeća da izmire svoje dospele obaveze najkasnije do 28.02.2022. godine i time omoguće uspešan završetak grejne sezone i normalno funkcionisanje preduzeća.

“Ukoliko dužnici ne postupe u skladu sa ovim pozivom, JKSP “Zaječar” će biti prinuđeno da svoja potraživanja naplati putem javnih izvršitelja”.- kaže se u saopštenju ovog preduzeća.

Za Danas je ovu situaciju objasnio advokat iz Zaječara Predrag Stanković koji kaže da u izvršnom postupku može doći do višestrukog uvećanja duga.

“Preduzeća imaju mogućnost da ukoliko im se računi blagovremeno ne plate, da naplatu tih računa ostvare u izvršnom postupku, a koje izvršenje sprovode javni izvršitelji kao nosioci javnih ovlašćenja, u kom smislu su i nadležni, s obzirom da se radi o komunalnim uslugama, da donesu rešenje o izvršenju na osnovu verodostojne isprave – fakture, računa”, istakao je advokat iz Zaječara za Danas, Predrag Stanković.

Preduzeće, dodaje on,  ima zakonsku obavezu da dužnicima dostavi upozorenje i ostavi dodatni rok za ispunjenje obaveze.Ukoliko ni tada ne dođe do dobrovoljnog ispunjenja obaveze, postoji mogućnost prinudne naplate duga. Troškovi izvršnog postupka zavise od visine potraživanja, a što je regulisano prvenstveno javno izvršiteljskom tarifom, ali i advokatskom tarifom, ukoliko je u izvršnom postupku angažovan advokat kao punomoćnik, izvršnog poverioca ili izvršnog dužnika

“Dakle, pored iznosa glavnog duga sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom, izvršni postupak obuhvata troškove I nagradu za rad izvršitelja kao I naknadu za rad eventualno angažovanog advokata. Svakako u izvršnom postupku može doći do višestrukog uvećanja duga ukoliko isti ne bude blagovremeno izmiren”, objašnjava advokat Stanković

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari