Kon: Očekujem sednicu Kriznog štaba do kraja nedelje 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da na „Bir festu“, koji večeras počinje, ne treba da bude niko ko nije zaštićen već samo oni koji su vakcinisani, koji su preležali kovid i oni koji su testirani i istakao je da bi u toku ove nedelje morala da bude održana sednica Kriznog štaba.

„Tu je ista ekipa koja je i do sada kontrolisala festivale, tako da ne očekujem da će biti oko toga problema“, dodao je Kon.

„Tamo ulaze oni koji su vakcinisani, koji su preležali kovid i oni koji su testirani. Svi ostali nemaju šta tamo da traže. Ne govorim to zato što neku strogoću treniram nego ih lepo molim da to ne rade, jer je za njih rizik vrlo visok“, rekao je Kon.

Ukazao je da je u Beogradu danas 362 novozaraženih, a da je u Novom Sadu tokom „Egzita“ bilo dvoje novozaraženih.

„Rizik samo zbog toga je veći, ali ako se poštuje sve ono što smo govorili taj rizik je gotovo anuliran ili više desetina puta smanjen“, kaže Kon.

Ističe da bi u toku ove nedelje morala da bude održana sednica Kriznog štaba. „Ne mogu ništa da tvrdim, ali očekujem da hoće“, dodao je Kon.

Na pitanje koje mere bi sada mogle da uspore širenje virusa, Kon je odgovorio da nema važnije mere od vakcinacije.

„Imamo situaciju da smo usporili i istovremeno imamo i pogoršanje i događaje koji su epidemiološki vrlo loši, a to je povratak turista i početak školske godine i formiranje kolektiva svih, čak i velikih radnih, i u takvoj situaciji imunizacija je apsolutno na prvom mestu“, poručio je Kon.

Istakao je i da je važno poštovanje mera.

„U svakoj situaciji gde vi vidite jasno nepoštovanje mera, tu je jasno omogućen prenos i jasno će se prenos virusa i desiti. U toj situaciji mi ćemo morati, ako niko ne poštuje mere, onda ćemo uvoditi krajnje nepopularne i restriktivne mere“, naveo je on i dodao da se nada da do toga neće doći.

„U tom slučaju se sve mere u kojima imate ovakva događanja koja su potpuno nekontrolisana, ali i mini kao što su svadbe, noćni klubovi, razna slavlja gde se peva i igra tada se virus maksimalno prenosi i to treba zaustaviti“, dodaje Kon.

Na pitanje kako će početi školska godina, Kon kaže da će biti saopšten protokol koji se već priprema u Ministarstvu prosvete zajedno sa Institutom za javno zdravlje „Batut“.

Naglasio je da imamo vakcine i da one jesu registrovane za starije od 12 godina.

„Kada govorimo o deci preko 12 godina, ja stalno napominjem da je svega jedan odsto dece vakcinisano, a preko 50 odsto odraslih i pitam sve šta to znači? Da li mi decu izlažemo zarazi i više verujemo da je tako bolje zbog prirodnog imuniteta, zbog dosadašnjih saznanja da je to blaža bolest kod dece, a istovremeno imamo vakcinu koja je potpuno bezbedna“, upitao je Kon.

Istakao je da će ta pitanja postaviti i na sednici Kriznog štaba.

„Ja insistiram na tome da je vakcinacija dece u situaciji kada imamo pandemiju nešto što je najvažnije“, poručio je Kon.