Kon: Srbija vodi "prvo poluvreme" protiv korona virusa 1Foto: Beoinfo

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je jutros da je Srbija završila „prvo poluvreme“ u borbi protv korona virusa, ali je pred njom još pet nedelja od kojih je samo jedna teška i zato je važno da se u toj, šestoj nedelji ne dogodi greška i virus uđe u najosetljivije grupe.

„Ne smemo da se opustimo“, rekao je Kon za TV Prva.

„Nadam se da će posle te šeste nedeljee virus polako gubiti snagu i sposobnost prenošenja, ali i sposobnost da izazove tešku bolest, pa se u periodu pred nama „osmehuje“ da se sve to polako gasi i završava“, dodao je Kon Kon je rekao da je peta nedelja prošla i „Srbija je relativno dobro prošla, iako je počela sa najavom naglog uspona“.

„Uz sreću i mere koje smo preduzeli imali smo zaravanjenje“, naveo je Kon.

Kon je rekao da je nepoznato nama ovde i u većem delu sveta koliko je on u stvari rasprostranjen.

„Otkrivamo te asimptomatske slučajeve isključivo kod zdravstvenih radnika, jer se zdrav čovek ne javlja lekaru i značajno pitanje za budućnost je koliki imunitet imamo u stanovništvu“, rekao je Kon.

„Mi smo starije sugrađane sklonili i oni će ostati bez tog specifičnog imuniteta, kao i deca jer su škole zatvorene, ali o tome ćemo razmišljati preko leta“, dodao je on.

„Ne znamo kako će se virus ponašati preko leta, ubeđeni smo da će se povući zbog ranijih respiratornih virusa, pa ne bi bilo iznenađena da se u tihom intenzitetu javi preko leta“, rekao je Kon.

„Ako se pretvori u sezonski, moramo se spremati za njegov povratak, a najviše bismo voleli da nestane“, dodao je on.

„Ovakve epidemije su prirodni eksperiment“, rekao je Kon, „a ukoliko virus opstane, dobićemo vakcinu, a onda će biti glavno pitanje ko treba da se vakciniše“.

Kon je rekao i da je još jedna nepoznanica da li je osoba imuna na virus kada ga preleži.

„Vreme je za optimizam, bez obzira što su najstrože mere na snazi“, rekao je Kon i napomenuo da „mi izlazimo iz ovoga, spasili smo puno života“.

„Niko ne sme biti nestrpljiv, vodimo prvo poluvreme, ali utakmica se igra do kraja“, naveo je on.

Prema poslednjim dostupnim podacima od juče, u Srbiji je korona virusom ukupno zaraženo 3.105 ljudi, od kojih je 71 završio sa smrtnim ishodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.