Kon: Tražićemo da tokom novogodišnjih praznika kovid propusnice važe 24 časa 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Epidemiolog Predrag Kon najavio je da će medicinski deo Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa tražiti da važenje kovid propusnica tokom novogodišnjih praznika bude produženo na 24 časa.

On je za portal Telegraf.rs rekao da je proslava Nove godine trenutno „najveći epidemiološki rizik“ ali i dodao da je skeptičan po pitanju eventualnog produženja važenja kovid propusnica.

„Mi smo tražili razgovor o tome i on je odložen. Malo sam skeptičan, mislim da baš nikakve dodatne mere neće biti prihvaćene ali novi podaci ukazuju na to ako bismo proaktivno razmišljali i te kako bi trebalo da se te mere pooštre“, naveo je epidemiolog.

Kon je naveo da je moguće da je omikron soj korona virusa već prisutan u Srbiji i ocenio da je neminovno da dođe tokom januara, verovatno u drugoj polovini meseca, dođe do povećanja broj novoinficiranih.

„Koliko će to povećanje biti veliko i da li će biti pravi talas kakve smo videli, ja se iskreno nadam da neće ali prvi pokazatelji ukazuju da je to neminovnost. Zašto bi se kod nas drugačije dešavalo nego što se dešava u Londonu? Ne postoji nijedan odgovor na to“, naveo je Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari