Kon: Tužan sam jer kovid propusnice nisu dovoljne, medicinski deo je predlagao oštrije mere 1foto FoNet Milica Vučković

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da pozdravlja uvođenje kovid propusnica, ali je naveo da su morale ranije da budu uvedene i da je „nezadovoljan i tužan jer ne misli da će to biti dovoljno“, i da je medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv korone još ranije predlagao da oštrije mere.

„Epidemiološka situacija se razvila u praktilno katastrofalnu, jer nigde nemao siguran ležaj baš potpuno za pacijente, dakle moraju ranije da se otpuštaju pacijenti da bi se dobio prostor. Situacija je jako, jako loša“, rekao je Kon za TV Prva.

Kon, koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije korona virusa, rekao i da očito nema brzog načina da se poveća broj vakcinisanih građana u Srbiji kako bi stekli kolektivni imunitet.

„Mi smo tražili da se sve praktično što radi zatvori u 17.00 – prevenstevno prodavnice, tržni centri, kafići i da bude otvoreno samo ono što je za namirnice, lekove i gorivo. Takođe u zabranu javnog okupljanja iznad pet lica“, rekao je Kon o stavu medicinskog dela Kriznog štaba.

Kako rekao, medicinski deo tražio je i da se „snažno radi na vakcinaciji“, u čemu se jednio složio sa ostalim članovima Kriznog štaba, jer je jedni izlaz iz ove situacije masovna vakcinacija.

Govoreći o kovid propusnicama, on je rekao da je neophodno pooštravanje kontrole, a kako je dodao, medicinski deo Kriznog štaba tražio je i da bude javno objavljivano ko krši mere.

On je rekao da svi zaposleni u ugostiteljskim objektima, koji su angažovani na mestima gde su posle 22.00 nephodne kovid propusnice, moraju da ispunjavaju uslove za njih.

Prema njegovim rečima virus se „žestoko spustio u cirkulaciji“ među decom, tako da su neka na respiratoru, i da je „legitimno pitanje, o čemu je juče započeta rasprava, da li je trenutak da se razmišlja o onlajn nastavi“.

„To zavisi od podataka, procene. Još uvek su podaci iz prosvete tavkvi da pokazuju da su se deca prvenstveno zaražavala u porodici, pa donose virus u školu ne znajući“, rekao je Kon.

On je naglasio da su „motor“ svake respratorne epidemije kolektivi – školski, radni, sportski, slavlja, svadbe, noćni klubovi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Kon: Tužan sam jer kovid propusnice nisu dovoljne, medicinski deo je predlagao oštrije mere”

  1. dr.kon pusti da narod umire od covid 19 onda ce se jedan dan svi vakcinisati ,smrt opamecuje nepismen narod sa kupljenim diplomama skola i fakulteta pesimista sam roditelji ne daju da se deca u osnovnoj skoli i srednjoj vakcinisu sezonskim gripom groblja su nam puna komentar ne obljavljuj i izbrisi pozdrav novinari

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.