Kon: Ublažavanje mera nerealno 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras kako razgovori o ublažavanju mera trenutno nisu realni, ali da bi se o tome moglo govoriti sledeće sedmice i poručio da strah od vakcina nije racionalan jer su „sigurne i bezbedne“.

„U situaciji sa ovakvim brojevima nije realno o tome pričati. Nadam se da će sledeće nedelje biti moguće“, rekao je Kon u Dnevniku Radio-televizije Srbije komentarišući navode premijerke Ane Brnabić koja se nada popuštanju mera sledeće nedelje.

Govoreći o procesu vakcinacije, Kon je rekao da se, paralelno sa merama sprečavanja kontakata, mora ubrzati imunizacija, ocenivši da je broj imunih ljudi u Srbiji, kojima je prošlo dve nedelje od druge doze, više od 600.000.

Kon je naglasio kako ističe taj podatak jer to objašnjava zašto je bilo zaražavanja posle prve doze, a nekad i posle druge, ocenivši da će toga i dalje biti, ali u malom procentu, ali da će se efekat vakcinacije sigurno videti.

On je sugerissao da sa ljudima koji su potpuno protiv vakcinacije ne bi trebalo ni razgovarati jer su uvereni u ono što pričaju, ali je, po njegovoj oceni, takvih „jedan ili dva odsto“.

Istovremeno, Kon je ukazao na veliki broj neodlučnih i zaplašenih i poručio kako bi trebalo racionalizovati strah i objasniti da je strah od bolesti jedna stvar, a od vakcine druga.

Strah d vakcine nije racionalan, jer je vakcina bezbedna, efikasna i efektivna, naglasio je Kon u Dnevniku RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari