Konačni rezultati izbora za BNV na čekanju zbog prijavljenih nepravilnosti 1Foto: S. Novosel/Danas

Rezultati izbora za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) još koji dan neće biti konačni zbog primedbi na rad biračkih odbora i neurednih zapisnika.

Kako Danas saznaje od obaveštenih izvora, SDA Sandžaka je uputila primedbe na rad biračkog odbora na glasačkom mestu u novopazarskom Kulturnom centru.

Republička izborna komisija (RIK) poništila je glasanje na nekoliko izbornih mesta na području tutinske opštine, zbog nesređenih i neurednih zapisnika. Naš izvor tvrdi da će na tim biračkim mestima “najverovatnije izbori biti poništeni”.

Do konačne odluke o broju osvojenih mandata, pretendenti na vođenje bošnjačke krovne institucije pregovaraće “ispod žita”, a uobičajeno glasno će uslovljavati jedni druge za pravljenje koalicije, jer niko nema dovoljno mandata da samostalno vlada BNV.

Ako RIK donese odluku o ponavljanju izbora, tek nakon toga, znaće se da li će prve dve liste, Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke pravde i pomirenja (SPP) imati isti broj mandata, po 12, ili će SDP imati jednog većnika više.

Pravljenje koalicija je neminovno. Osnivač SDP Rasim Ljajić je u nedelju nakon saopštavanja rezultata rekao da razgovori sa ostalim listama počinju “odmah, sutra”.

Naglasio je da je “neophodna depolitizacija BNV”, da će u pregovorima ponuditi svoje principe rada bošnjačkog nacionalnog saveta, ali i da su pažljivo pratili šta je ko govorio u predizbornoj kampanji.

Oni koji su negativno govorili u kampanji o toj listi neće imati prioritet u razgovorima.

Lider SPP Usame Zukorlić najavljuje razgovore sa druge dve liste o formiranju većine, ali “pod uslovima koji su prezentovani u toku predizborne kampanje”.

Objašnjava da su uslovi “da novo rukovodstvo BNV dozvoli normalno funkionisanje svih većnika, zato što su većnici opozicije, u prethodna dva mandata, brutalno diskriminisani”.

Nabrojao je da je opozicionim većnicima bio onemogućen pristup zgradi, nisu imali svoje prostorije, nisu im isplaćivane dnevnice, odnosno “banalne stvari o kojima je sramota da se priča”.

Prema preliminarnim rezultatima, SDP je osvojila 13 ili 12 mandata, SPP 12 ili 11 mandata, SDA Sandžaka 10.

Od ove tri najznačajnije bošnjačke partije, koje su se na izborima za Nacionalni savet borile i za legitimitet u bošnjačkom biračkom telu, zavisi buduće vođenje BNV.

Lista Admira Muratovića sa jednim mandatom odlučiće da li će se i kome pridružiti.

Bošnjačka lista Esada Džudža ostala je ispod crte. Imala je više potpisa podrške, 1.155, nego osvojenih glasova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari