Konferencija "Preko vode do slobode" 13. i 14. decembra u CZKD 1

Inicijativa „Pravo na vodu“ održaće konferenciju „Preko vode do slobode“ 13. i 14. decembra 2019. u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

U dva dana ova konferencija okupiće aktiviste i aktivistkinje iz čitave Srbije koji se bore za pravo na vodu, predstavnike civilnog društva, stručnjake i predstavnike akademske javnosti, kao i predstavnike političkih partija, navode organizatori.

Neke od tema su lokalne borbe za čistu pijaću vodu i očuvanje reka, uloga žena u borbi za vodu i prirodne resurse, uticaj klimatskih promena kao i programi političkih partija u ovoj oblasti.

Voda je život. Ovu je rečenica koju svi razumemo i čini nam se da se takav stav podrazumeva”, dodaje se u najavi. Ipak, gotovo 700.000 ljudi u Vojvodini sa svojih česmi koristi vodu koja nije dozvoljena za piće zbog visokog nivoa arsena.

Takođe, navode iz inicijative „Pravo na vodu“, ispitivanja koja vrši Institut za javno zdravlje Srbije “Batut” pokazuju da čak 40 odsto gradskih vodovoda snabdeva stanovništvo neispravnom vodom.

U beogradskom regionu ovaj procenat je još veći, dok u Vojvodini tek 20 procenata kontrolisanih vodovoda snabdeva građane ispravnom vodom.

Kao da već nije dovoljno to što nam vodovodi ne dostavljaju kvalitetnu vodu, na glavu su nam se sručile i derivacione mini hidro elektrane. Pod izgovorom da se radi o obnovljivim izvorima energije, država efektivno subvencioniše izgradnju MHE prelivajući u privatne džepove novac kojim plaćamo struju. Ali nije samo stvar u novcu”, dodaju iz inicijative “Pravo na vodu”.

Čitav projekat dramatično je, ocenjuju u najavi, ugrozio tokove planinskih reka i živi svet u njima. Stavljajući reke u cevi investitori su nesavesnim delovanjem doveli do isušivanja rečnih korita, smatraju oni. Ukoliko bude izgrađeno svih 850 MHE lako je ustanoviti do koje mere će naše reke, životna sredina, a posledično i snabdevanje vodom biti ugorženi, navode iz “Pravo na vodu”.

Na konferenciji “Preko vode do slobode” inicijativa će otvoriti prostor za zajedničko promišljanje strategija o upravljanju vodnim resursima.  O ovom životnom pitanju razgovaraće sa aktivistima i aktivistkinjama, stručnjacima i političkim akterima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari