Konferencija: U Srbiji, po pitanju pravno nevidljivh osoba, učinjen napredak 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

U Beogradu je danas, na obeleževanju osme godišnjice globalne kamapanje „JaPripadam“ (Ibelong), čiji je cilj potpuno iskorenjivanje apatridije u svetu, rečeno da je u Srbiji po tom pitanju učinjen napredak.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Zaštitnik građana i Agencija UN za izbeglice (UNHCR) u saopštenju su naveli da od 2012. ulažu zajedničke napore u rešavanje tog pitanja, u okviru tri sporazuma o razumevanju.

Naveli su da je povod današnje konferencije početak informativno-medijske kampanje za predstavnike romske zajednice, za koje je održana informativna sesija.

Vršilac dužnosti šefice Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Stefani Krause ukazala je da je, zahvaljujući naporima relevantnih institucija Srbije, pre svega broj Roma bez ličnih dokumenata u Srbiji značajno smanjen od početka globalne kampanje „JaPripadam“, pokrenute 2014.

Kako je u saopštenju navela, „UNHCR je zadovoljan ostvarenim napretkom, a Srbija bi mogla postati jedna od prvih zemalja u Evropi koja će iskoreniti rizik od apatridije u naredne dve godine“.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izrazio je zadovoljstvo „velikim napretkom“ koji je ostvaren na rešavanju pitanja pravne nevidljivosti u Srbiji.

Istakao je da se slučajevi da neka osoba nije upisana u matičnu knjigu rođenih „sada javljaju tek kao izuzetak“.

Prema njegovim rečima, uspostavljena su sistemska rešenja za nesmetan upis u matičnu knjigu rođenih, a unapređena su i druga prava iz ličnog statusa.

Rekao je da će buduća saradnja biti usmerena na rešavanje preostalih, ali i sprečavanje pojave novih slučajeva pravno nevidljivih lica, posebno kad je reč o pripadnicima romske zajednice.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je broj pravno nevidljivih lica u Srbiji „značajno smanjen“, ali da i dalje ima građana i dece koje sistem ne prepoznaje.

Dodao je da su stanovnici neformalnih naselja i dalje u teškom položaju i u riziku od apatridije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari