Konferencija za novinare u Novom Sadu bez novinara 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

U Vojvodini je registrovano 435 obolelih od kovida 19, testirano je 3.268 građana, 54 su se oporavila od bolesti, dok je 11 pacijenata podleglo zarazi, saopšteno je na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi, bez prisustva novinara.

Pokrajinski premijer Igor Mirović je naveo da u Južnobačkom okrugu ima 142 zaražena virusom, u Zapadnobačkom okrugu 24, Severnobačkom 41, Južnobanatskom 105, Srednjebanatskom 25, Severnobanatskom 34 i Sremskom okrugu 65.

Na pitanja novinara, koja su dostavljana elektronskom poštom, Mirović i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković odbili su da saopšte podatke o broju zaraženih po gradovima i opštinama rekavši da to ne preporučuje epidemiološka struka, iako se svakodnevno objavljuju takvi podaci za gradove i opštine u centralnoj Srbiji.

Mirović je na pitanje Danasa zašto je i po čijem nalogu uvedena informativna blokada, pa u protekla četiri dana nije bilo nikakvih informacija o broju zaraženih virusom korona u Vojvodini i drugih podataka u vezi epidemije, odgovorio da je bila praksa da se „sva pitanja na dnevnom nivou usmeravaju Kriznom štabu Vlade Srbije, a da Pokrajinski krizni štab je do sada imao običaj da ne ogovara na pitanja novinara svaki dan, nego jednom, dva puta nedeljno“.

– Izlazimo novinarima u susret koliko god to možemo, ne možemo svaki dan da odgovaramo na pitanja novinara, pre svega zato što su ljudi zauzeti drugim obavezama, odgovorio je Mirović i ponovio da „smatra da je to sasvim dovoljno, te da tu nema nikakvih problema“. Odgovarajući na pitanje o zahtevu Sinoda SPC da se za Uskršnje praznike dozvoli okupljanje vernika u ranim jutarnjim satima, Mirović je kazao da će o tome odlučiti Krizni štab Vlade Srbije, posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. On smatra da treba poštovati stav struke koja smatra da je svako masovno javno okupljanje veoma rizično.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je 69 zdravstvenih radnika obolelo od kovida 19, dva je bilo u veoma teškom stanju i na respiratorima, ali su se svi oporavili i, kako je naveo, mnogi su se već vratili svom poslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari