Magazin “ Lepota i zdravlje“ , u saradnji sa Galerijom slika “ Milan Konjović“ iz Sombora i petnaestoro umetničkih fotografa iz Srbije, nastavio je akciju “ Milan Konjović: jedan slikar, 15 fotografa, 30 umetničkih dela“ . Tim povodom u Galeriji “ Milan Konjović“ pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić otvorio je istoimenu izložbu. Prisutan je bio i gradonačelnik Sombora Saša Todorović.

Otvarajući postavku Grujić je rekao da je ovo druga po redu izložba na ovu temu. Prošle godine u saradnji sa Galerijom “ Sava Šumanović“ iz Šida uspešno je organizovana izložba savremenih srpskih fotografa, a inspiracija za njeno nastajanje bila su upravo originalna dela Save Šumanovića.

– Danas imamo priliku da vidimo dela Milana Konjovića – istakao je Grujić i dodao da se ne dešava često da se povežu ova dva velika imena našeg slikarstva, naročito ne u ovim volšebnim vremenima, kada su kič i šund vrlo izražajni. – Zato ovu postavku doživljavam kao jedan poseban odnos prema kulturi, prema umetnosti, prema baštini, a i prema fotografiji. Doživeti umetnika, naročito Konjovića nije svejedno, ali posmatrajući radove fotografa i njihove umetničke odgovore na zadate teme, shvatio sam da su umetnici zapravo sa maestrom razgovarali i da su se sasvim dobro razumeli, rekao je na kraju Grujić.

U ime Galerije “ Milan Konjović“ prisutne je pozdravio direktor Peter Mraković, koji je ovom prilikom istakao da ova postavka prevazilazi granice Galerije, zahvaljujući pravom umetničkom doživljaju fotografa. Predstavnici magazina “ Lepota i zdravlje“ precizirali su da ideja akcije jeste da se kroz objektiv modernih umetnika reinterpretiraju zamisli i lepota izraza jednog od velikana srpskog slikarstva – Milana Konjovića. Fotografi su po sopstvenom izboru odabrali jedno Konjovićevo delo, te snimili fotografiju koja će predstavljati njihov savremeni odgovor na umetnost znamenitog vojvođanskog slikara. Zbirka Galerije danas broji 1.084 odabrana rada Milana Konjovića i pruža presek kroz čitav stvaralački vek slavnog slikara. Petnaest savremenih srpskih fotografa snimili su crno-belu ili kolornu fotografiju kao reminiscenciju na jednu od Konjovićevih slika izloženih u Galeriji – “ Crvena faza“ , “ Plava faza“ , “ Siva faza“ , “ Koloristička faza“ , “ Asocijativna faza“ i “ Vizantijska faza“ .

Dela fotografa Senje Vild, Mirka Tabaševića, Đorđa Arambašića, Vukice Mikače, Dragana Kujundžića, Predraga Uzelca, Aleksandra Radoša, Milice Mrvić, Jaroslava Papa, Bojane Andrić, Radivoja Hadžića, Aleksandra Kamasija, Lune Jovanović, Borisa Bajčetića i Danila Mijatovića, stoje danas u Galeriji “ Milan Konjović“ , definišući njihovo stvaralaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari