Kulturno – prosvetna zajednica trenutno se nalazi pred sazivanjem skupštine na kojoj bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo, predsednik, sekretar i Izvršni odbor. Takođe ono što sledi u narednom periodu jeste i raspisivanje konkursa za najbolji Esej o glumcu „Zlatno pero“, koje se većtradicionalno dodeljuje u okviru Glumačkih svečanosti Milivoje Živanović.

Dragiša Živadinović, sekretar Kulturno prosvetne zajednice, kaže da je to sada većtradicionalni konkurs, koji se širi Srbijom, i do sada su na tom konkursu učestvovali eminentni pisci, glumci i reditelji. „Zlatno pero“ je prestižna nagrada za Esej o glumcu u vrhu srpske eseistike.

Jedan od problema Kulturno – prosvetne zajednice po rečima sektretara KPZ jeste i nerešen kancelarijski prostor te se sada nalaze „na čardaku ni na nebu ni na zemlji“. I pored ovih problema Kulturno – prosvetna zajednica organizuje značajne programe, među koje spada i Festival mladih, koji okuplja veliki broj učesnika iz svih osnovnih i srednjih škola. Tu je i manifestacija opštinsko takmičenje recitatora, gde se biraju najbolji recitatori osnovnih i srednjih škola u tri grupe. Najbolji recitatori idu na okružno takmičenje koje se svake godine održava u Žagubici, a najbolji recitatori idu na republičko takmičenje.

– Pre dve godine imali smo recitatora, republičkog pobednika, i veoma smo ponosni na tu manifestaciju. Sem tih manifestacija KPZ se uključuje i u druge koje su važne za ovaj grad. Nekada je pri KPZ-u bla i Smotra folklornih ansambala sela Erbije (SFAS), kao i manifestacija u „Sestroljinski dani“ u Poljani. Mi nastojimo da i te manifestacije vratimo u okvir delatnosti Kulturno – prosvetne zajednice., kaže sekretar Dragiša Živadinović.

Jedan od planova Kulturno – prosvetne zajednice u toku ove godine jeste i registrovanje za izdavačku delatnost. Ideja je da, imajući u vidu da izdavačke kuće u Požarevcu objavljuju pisce sa teritorije čitave Srbije, KPZ najpre objavljuje literarne stvaraoce sa našeg područja. Kulturno – prosvetna zajednica se finansira iz budžeta Grada Požarevca, a sredstva koja dobija često su dovoljna za samo osnovne potrebe. Za dalji razvoj KPZ, biće potrebo i više sredstava, ali najpre je potrebno i rešiti problem prostora gde bi ova organizacija bila smeštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari