Konkursi poligon za trgovinu interesima 1Foto: www.uns.ac.rs

Kod četiri od pet projekata iz oblasti društvenih i humanističkih nauka koji su na poslednjem konkursu dobili novac od Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost primećena je zabrinjavajuća podudarnost – članovi stručnog saveta koji su doneli odluku koji projekat će da bude finansiran i rukovodioci projekta koji su dobili novac došli su iz istih institucija.

Ovu „koincidenciju“ Danasu je predočio dr Veljko Jovanović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i najbolji mladi naučnik prošle godine, dobitnik priznanja „Dr Zoran Đinđić“ koji je i sam, neuspešno, učestvovao na pomenutom konkursu.

Radi se o Konkursu za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2019. godini, koji je 8. maja raspisao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Veljko Jovanović je, sa dvoje kolega sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta, kao rukovodilac predao projekat koji se tiče emigracionih namera mladih u Vojvodini.

Kako ističe, mesec dana kasnije, 3. jula, na sajtu Pokrajinskog sekretarijata objavljena je informacija da je pokrajinski sekretar Zoran Milošević uručio rešenja predstavnicima ustanova koje su dobile sredstva (ukupno 41 milion dinara za 61 projekat na tri konkursa, a od toga 31 milion dinara za 36 projekata na konkursu za kratkoročne projekte).

Veljko Jovanović u razgovoru za Danas ističe da je primetio da nigde nisu objavljeni rezultati konkursa.

– Prvo sam uputio mejl savetniku u Pokrajinskom sekretarijatu sa upitom gde mogu da se vide rezultati konkursa. Na taj mejl sam dobio odgovor da naš projekat nije odobren, a da rešenje o odbijanju možemo očekivati tokom sledeće nedelje. Na ponovljeni mejl odgovoreno mi je da za sada nema informacije kada, gde i da li će biti objavljena lista projekata – navodi dr Jovanović.

Pošto na taj način nije uspeo da dobije uvid u rezultate konkursa, on je Pokrajinskom sekretarijatu koji je raspisao konkurs uputio zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Zatražio je kompletnu listu projekata iz oblasti društvenih i humanističkih nauka koji su pristigli na konkurs, sa imenima rukovodioca i članova tima; listu projekata koji su odobreni za finansiranje u oblasti društvenih i humanističkih nauka, sa imenima rukovodioca i članova tima i imena i afilijacije članova Stručnog saveta za oblast društvenih i humanističkih nauka koji su evaluirali projekte.

Zahvaljujući tim podacima video je da se u četiri od pet odobrena projekta u oblasti društvenih i humanističkih nauka podudaraju rukovodioci projekta i članovi stručnog saveta dolaze iz istih institucija. Na petom odobrenom projektu je rukovodilac osoba koja je savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koji je konkurs i raspisao.

– Tajnost rezultata i poklapanje institucija iz kojih dolaze rukovodioci odobrenih projekata i članovi stručnog saveta koji procenjuju projekte, pokreće sumnju da se prilikom dodeljivanja projekata ne koriste naučni kriterijumi, već da je evaluacija projekata pristrasna i neobjektivna. Javna tajna je da pokrajinski projekti u oblasti nauke već godinama i nezavisno od stranke na vlasti, predstavljaju poligon za trgovinu interesima, zloupotrebu moći, revanšizam i favorizovanje „svojih“ – ističe naš sagovornik.

On dodaje da je slična situacija bila i 2016. godine, kada je bila druga stranka na vlasti i drugi sekretar.

– Tada sam uputio molbu da mi se omogući detaljan uvid u rezultate evaluacije projekata, zbog sumnje da su ugroženi principi objektivnosti i transparentnosti u ocenjivanju projekata. Na kraju sam dobio oko pola sata vremena sa tadašnjim podsekretarom, ali pošto nažalost nemam snimljen taj razgovor, ne bih da prepričavam to izuzetno neprijatno i kafkijansko iskustvo. Reći ću samo da posle tog susreta 2016. godine, dugo nisam želeo da imam bilo kakav kontakt sa pokrajinskim sekretarijatom zaduženim za nauku – zaključuje dr Jovanović.

Pokrajinski sekretar za nauku i visoko obrazovanje prof. dr Zoran Milošević nije bio dostupan za komentar. On je na dodeli rešenja istakao da činjenica da je na konkurs pristiglo 189 prijava, a finansira se 36 projekata, pokazuje da je transparentnost izrodila konkurentnost.

Četiri institucije

Na osnovu podataka do kojih je došao Veljko Jovanović četiri su institucije iz kojih su i rukovodioci naučnih projekata koji su dobili sredstva Pokrajine i članovi stručnog saveta koji su rangirali projekte. U pitanju su Odsek za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Pedagoški fakultet u Somboru, Katedra za gastronomiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Fakultet za evropske pravno-političke studije Univerziteta EDUCONS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari