Konstituisano Bošnjačko nacionalno vijeće, bez dogovora o predsedniku 1Foto: N. Kočović

Potvrđivanjem mandata izabranim većnicima konstituisano je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), a prva sednica, na kojoj će biti izabrani organi tog nacionalnog saveta zakazana je za 26. decembar.

Konstitutivnom sednicom predsedavao je najstariji većnik Hajro Tutić sa liste Stranke pravde i pomirenja, a prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov.

“Bošnjaci su druga po brojnosti nacionalna zajednica u Srbiji i želimo poslati poruku da su oni važan konstituent multikulturalne scene Srbije i da će u Ministarstvu imati partnera za ostvarivanje zakonom predviđenih prava”, poručio je Žigmanov.

Konstituisano Bošnjačko nacionalno vijeće, bez dogovora o predsedniku 2
Foto: N. Kočović

Bošnjačko nacionalno vijeće broji 35 članova, od kojih će po 12 imati liste Sandžačke demokratske partije i Stranke pravde i pomirenja, 10 Stranke demokratske akcije Sandžaka, dok je jedan mandat pripao listi “Savez za Sandžaka i dobre Bošnjane”.

Predstavnici svih lista potvrdili su da su prethodnih dana vodili pregovore o zajedničkom učešću u radu Vijeća, ali da, za sada, nisu uspeli da postignu dogovor.

Nosilac liste SDP Husein Memić kazao je da je njihov stav da sve liste treba da uečstvuju u radu i da se nada da će do dogovora doći jer je u interesu Bošnjaka da BNV bude jedinstveno.

Poručio je da je početak svih pregovora težak, te da učesnici imaju različite stavove u odnosu na državu i podele funkcija.

“Mi smo, shodno rezultatima, postupali racionalno, nudili podelu na osnovu broja osvojenih glasova, ali druga strana misli da može da izvuče više i bolje. Sve je to razumljivo i nije kočnica za postizanje dogovora”, istakao je on.

Misala Pramenković sa liste SPP poručila je da su zadovoljni dosadašnjim tokom pregovora i da su na raspolaganju za svaki vid saradnje.

“Mi potenciramo na našem programu i tačka zajedničkog delovanja moraju biti bošnjački nacionalni interesi. Ona strana koja vidi sebe, u konstruktivnom smislu, delom budućeg saziva imaće u nama sagovornika”, poručila je Pramenković.

Prvi na listi “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” Fuad Baćićanin poručio je da je njihova želja da do 26. decembra bude postignut dogovor i da BNV nastavi da radi u punom kapacitetu.

“Nadamo se da će Bošnjaci raditi zajedno, da će većnici biti svesni odgovornosti koju su preuzeli, da će nastaviti kontinuitet rada BNV koje je osnovano pre 32 godine i da će rezultati novog saziva biti nastavak postignutih rezultata u prethodnim mandatima”, naveo je on.

Nosilac liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” Admir Muratović kazao je da je i on bio uključen u pregovore, da je 26. decembar optimalan rok za postizanje dogovora i da je veoma važno da u sledeću godinu BNV uđe u punom kapacitetu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari